FaH

Biden pod velikim pritiskom stranke! Ova je žena najizglednija kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a

Autor: Hina

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden priprema intervjue sa ženama iz užeg kruga kandidatkinja za potpredsjednicu s kojom će se natjecati na izborima 3. studenoga i pod pritiskom je suprotstavljenih skupina u stranci da odabere najbolju osobu.

Biden je obećao odabrati ženu za dužnost koju je i sam obnašao osam godina za mandata predsjednika Baracka Obame, a ovaj tjedan najavio je da bi odabir kandidatkinja za finalni krug trebao završiti 24. srpnja.

Zatim Biden kani intervjuirati svaku finalisticu i konačnu odluku donijeti početkom kolovoza.

Izbor potpredsjedničke kandidatkinje ove je godine izvanredno važan i demokrati mukotrpno biraju nastojeći pronaći kandidatkinju koja će najsnažnije pomoći Bidenu da pobijedi na izborima 3. studenoga.

Po zadnjim anketama Biden vodi ispred republikanskog predsjednika Donalda Trump koji gubi podršku zbog načina upravljanja pandemijom i njezinom posljedicom – recesijom.

No Biden će krajem 2020. napuniti 78 godina i ako u siječnju prisegne na dužnost bit će najstariji američki predsjednik u povijesti te je nadasve važno da se pri odabiru potpredsjednice ima na umu da bi ona mogla postati kandidatkinja za izbore 2024., ako Biden odradi samo jedan mandat.

Bivši predsjednik demokratske većine u Senatu Harry Reid otkriva da je u nekoliko razgovora s Bidenom popis zadnjih tjedana sužen, ali još je prilično velik.




U obzir dolaze senatorice Kamala Harris, Elizabeth Warren i Tammy Duckworth, zatim zastupnice Val Demings i Karen Bass, bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, guvernerka savezne države Novi Meksiko Michelle Lujan Grisham te gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms.

SVEČANO OTVOREN ČETNIČKI PARK! Dražina vojska se postrojila, vladika Grigorije sve blagoslovio!




Harris je rano postala favoritkinja za dužnost pošto je odustala od natjecanja za dobivanje predsjedničke nominacije. Osobito je popularna među onima koji prikupljaju novac za kampanju, a politički je centrist.  Kladionička stranica PredictIt daje joj izglede 41 posto, mnogo više od svih ostalih kandidatkinja.

Bidenova kampanja odbila je dati bilo kakav komentar.

Sam Biden pri odabiru mora uravnotežiti više čimbenika kao što su  ideologija, rasa, etnicitet, sposobnost kandidatkinje da prikupi novac i stvori entuzijastično ozračje te konačno igra tradicionalnu ulogu potpredsjednika, a to znači da bude istrenirana za napade, u ovom slučaju na Trumpa.

Alex Heckler, član Bidenova odbora za financije koji podržava Harris, rekao je da je idealna kandidatkinja osoba koja će na Trumpove “lažne” objede da Biden nema mentalne snage, odgovoriti protunapadima na Trumpove mane i kvalificirati se da postane predsjednica ako zatreba.

Neka bude afroamerikanka

Možda je ipak najveći pritisak s kojim se Biden suočava taj da odabere ženu crne boje kože pošto je rasna nejednakost izazvala masovne prosvjede u Sjedinjenim Državama nakon brutalnog ubojstva crnca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Warren je jedina bjelkinja na popisu na kojem je osim pet crnkinja još i latinoamerikanka Grisham te Amerikanka azijskog podrijetla Duckworth.

“Uvjerena sam da je Joeu Bidenu potrebna crnkinja kao kandidatkinja za potpredsjednicu”, kaže LaTosha Brown, jedna od utemeljiteljica skupine Crni životi su važni.

Leah Daughtry, demokratkinja koja je vodila konvenciju 2008. kada je Obama, prvi američki crni predsjednik stekao nominaciju, također lobira za crnkinju.

“Imenovanje crnkinje dodat će entuzijam koji je Bidenu potreban da osigura uspješnu utrku u doba pandemije”, rekla je.

LICEMJERNI ISKAZ POLITIČKE FILANTROPIJE I NEVINOSTI Europa bi sada gasila libijski rat, u čijem je paljenju imala ključnu ulogu

Llijevo krilo stranke daje potporu Warren jer smatra da će ona pomoći ujediniti liberalno krilo s umjerenijim Bidenom, a smatra i da Warrenina spremnost na “velike strukturalne promjene” može biti odgovor na sve dublju zdravstvenu i gospodarsku krizu.

Među drugim potencijalnim izborima, Grisham ima velikih izgleda jer bi mobilizirala latinoamerkance u ključnim državama kao što su Arizona i Florida, gdje Bidenove izglede treba ojačati.

Duckworth, vojna veteranka koja je u borbi izgubila nogu, unijela bi u utrku uvjerljiv osobni narativ i težinu u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Neki savjetnici strahuju da bi ambicija Kamale Harris mogla zasjeniti samog Bidena. No Keith Williams, voditelj političkog kluba Demokratske stranke u Michiganu koji promiče interese crnog stanovništva, rekao je već Bidenu da je Harris najbolja opcija. Michigan je važna država u kojoj je Trump tijesno pobijedio 2016.

“Bila je na svjetskoj pozornici. Istaknula se u debatama”, “Ona je najvjerojatniji izbor”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.