Wikimedia Commons

Bez dogovora o postratnoj Siriji! Oporba i dalje za zbacivanje Assada

Autor: Hina

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura posjetit će Moskvu u petak, javila je ruska novinska agencija RIA u četvrtak, a iz Rijada je stigla vijest da je sirijska oporba na sastanku ustrajala na svom zahtjevu da u budućnosti Sirije nema mjesta za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

RIA, koja je ranije izvijestila da bi de Mistura na razgovore u o stanju u Siriji trebao doći u četvrtak, objavila je, pozivajući se na zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Genadija Gatilova, da je posjet dogovoren za petak.

Sirijska oporba, okupljena na sastanku u glavnome gradu Saudijske Arabije, u četvrtak ustrajala na svom zahtjevu da se predsjedniku Asadu u bilo kakvom mirovnom sporazumu ne smije dati nikakvu ulogu u prijelaznom razdoblju u uspostavi demokracije u toj zemlji.

Sirijske oporbene skupine sastale su se u nastojanju da postignu jedinstveno stajalište uoči mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a, dvije godine otkako je ruska vojna intervencija pomogla Asadovoj vladi da ponovno zauzme glavne sirijske gradove. Načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov u četvrtak je novinarima najavio da će se ruske snage u Siriji vjerojatno smanjiti, no nije htio preciznije navoditi datume ili razmjere mogućeg smanjenja ruske vojne nazočnosti.

Rusija je saveznik sirijskome predsjedniku Asadu i njegovoj je vojsci pružala potporu zračnim udarima što je bilo ključno za pobjedu nad džihadističkom skupinom Islamskom državom i oporbenim sirijskim snagama. Putin je u ponedjeljak u ljetovalištu Soči primio Asada s kojim je razgovarao o vojnim operacijama i političkom rješenju za sukob u Siriji.

U srijedu je Putin primio predsjednike Turske i Irana, Recepa Tayyipa Erdoğana te Hasana Rouhanija s kojima je dogovorio da će se organizirati sirijski nacionalni kongres u Sočiju koji bi obuhvatio predstavnike vlasti i oporbenih skupina.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.