Facebook

BEOGRADSKI MUZEJ SMRTI: Pobili hrvatske branitelje, pa izložili zarobljeno oružje!

Autor: Snježana Vučković

Skandalozno je da posjetitelji vojnog muzeja na beogradskom Kalemegdanu mogu, između ostalog, vidjeti i oružje hrvatskih vojnika zaplijenjeno tijekom borbi u Domovinskom ratu. Ispod izloženih primjeraka, osim naznake da su neki od njih oduzeti braniteljima Borovog Sela, na ćirilici je naznačeno kako se radi o “oružju i opremi nelegalnih formacija Republike Hrvatske”. Hrvatski branitelj Mario Maks Slaviček na ovu je nevjerojatnu činjenicu ukazao još prije četiri godine i to slanjem otvorenog pisma svim relevantnim, kako hrvatskim, tako i srbijanskim institucijama.

Iskrivljuju našu povijest, a mi samo gledamo

Slaviček je zgrožen činjenicom da Srbija svijetu prezentira povijest na posve iskrivljen i neistinit način, ali jednako tako i hrvatskim vlastima koje pritom uopće ne reagiraju. Maks, naime, nije dobio niti jedan odgovor na svoje upite:

„Što se događa s hrvatskom poviješću i istinom o Domovinskom ratu? Naime, iz priloženih fotografija koje su snimljene na Kalemegdanu u vojnom muzeju Srbije odrađuje se izgrađivanje i osmišljavanje još jedne neistine o nama Hrvatima, posebice hrvatskim braniteljima. Hrvatske političke strukture čini se nije briga što nas, hrvatske ratnike i hrvatske branitelje agresorska Srbija i dalje tretira kao nelegalne vojne formacije Hrvatske i što nas kao takve prezentira svijetu iskrivljujući tako našu povijest i stinu o Domovinskom ratu, a da u zaštitu te istine ne staje niti jedna Hrvatska institucija, stranka niti politički pojedinac.

Druga zanimljiva stvar koja je zaintrigirala Maksa jest, je li itko ikada ispred hrvatskih institucija zatražio brojeve tih pušaka, samokresa i drugog oružja sa slike kako bi se doznalo tko je od naših branitelja te puške nosio na ramenu braneći Domovinu:
Muzej daje odgovor na pitanje tko je i gdje pobio naše branitelje

„To bi nas dovelo do onog najvažnijeg pitanja… S kojeg ratišta, i tko je srpskom muzeju “darovao” to oružje. Odgovori na ta pitanja po mojem skromnom sudu mogli bi otvoriti i dati odgovore na ono najvažnije pitanje: Tko je i gdje pobio naše hrvatske branitelje nakon što ih je razoružao, tko je agresor i zločinac koji je to i u kojem djelu Hrvatke učinio? To bi nas tim slijedom pitanja vjerujem dovelo i do imena počinitelja ratnog zločina nad hrvatskim braniteljima na teritoriju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Gledajući ove slike, osobno kao sudionik Domovinskog obrambenog rata mogu zaključiti kako ovo oružje, gledano po vrsti, ikonografiji i obilježjima na njima, datira iz prvih dana Domovinskog obrambenog rata.

Obzirom na sve navedeno, Mario Maks Slaviček smatrao je svojom dužnošću pismom obavijestiti sve nadležne institucije, no niti nakon 4 godine, odgovor nije stigao.
Evo što je zatražio od institucija hrvatske države, nadležnih službi i ministarstava sljedeće:

a) Zahtjev za pregledom i popisom brojeva oružja iz Muzeja na Kalemegdanu

b) Informacije od Srbije gdje, pod kojim okolnostima, tko i kada je došao u posjed toga oružja imenom i prezimenom, tko ga je doostavio muzeju.

c) Pojašnjenje razloga nastanka zbirke pod nazivom “Oružje hrvatskih nelegalnih vojnih formacija“ i tko je inicijator istog

d) Dozvoliti istražiteljima hrvatskih službi istražiti zahtjev pod točkom b).

„Inače, informacije kazuju kako je oružje zarobljeno u Borovu selu 1991. godine. Ukoliko institucije Srbije odbiju suradnju po ovom pitanju, kao što su odbile po mnogim pitanjima važnim za Hrvatsku, a u duhu posljednjih događaja i izjava o Hrvatima i Hrvatskoj, huškanja i pozivanja na oružje koje dolaze iz Srbije, Hrvatska mora i treba prekinuti sve diplomatske odnose sa Srbijom, sprječavati i odgađati ulazak Srbije u EU sve dok se ne naplati ratna šteta počinjena tijekom agresije na Hrvatsku ali i šteta nanesena obiteljima pobijenih Hrvatskih domoljuba i rodoljuba od drugog svjetskog rata do danas. Uzimajući u obzir činjenicu kako je Srbija, nakon što je oružana sila JNA i njene paravojne formacije poražena u Domovinskom obrambenom ratu od Hrvatske, sebi uzela za pravo u međunarodnim odnosima nazivati se i biti posljednjim formalno-pravnim pravnim naslijednikom Jugoslavije. Jugoslavije koja je zbog njihove borbe za hrvatsku samostalnost i neovisnost mučki ubijala hrvatske domoljube diljem svijeta”, kazao je Mario Maks Slaviček i nadodao kako je vrijeme da se stane na kraj Srbiji koja nam krade vojnu povijest, te je kroji i prezentira onako kako ona želi. Izuzev ovih izložbenih primjeraka hrvatskog oružja iz Domovinskog rata, u Srbiji se još uvijek čuvaju primjerci zrakoplovstva iz perioda NDH, kao i topovi Dubrovačke Republike. Na aukciji su trenutno i samokres Ante Pavelića za koju se traži 200 tisuća eura, kao i zavjetna sjekirica Maksa Luburića:

– Siguran sam da će netko u Srbiji otkupiti ove primjerke. Oni ne pitaju za cijenu kada je u pitanju prikazivanje Hrvata kao povijesnih krvoloka – zaključio ie Mario Maks Slaviček.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.