Beč: Faymann dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade

Autor: Hina/M.N.

Politički promatrači i analitičari ocjenjuju da će put do formiranja nove austrijske vlade biti dug i mukotrpan.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer dao je u srijedu čelniku Socijaldemokratske stranke (SPO-e) i dosadašnjem kancelaru Werneru Faymannu mandat za formiranje nove austrijske savezne vlade nakon što je na parlamentarnim izborima 29. rujna SPO-e osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Nakon 40-ominutnog razgovora s Faymannom Fischer je izrazio želju za ponovnim koaliranjem dvije najveće stranke, Socijaldemokratske i Pučke stranke (OeVP) koje su prema konačnim rezultatima izbora dobile zajedno 50,8 posto glasova, odnosno SPOe 26,8 posto te OeVP 24 posto glasova birača. Dvije stranke tvorile su dosadašnju austrijsku vladajuću koaliciju.

"Činjenica je da su velike stranke SPOe i OeVP izgubile na izborima puno glasova, što trebaju analizirati, promisliti i osmisliti oblik i stil kako dalje, bolje i učinkovitije zajedno raditi", izjavio je predsjednik Fischer komentirajući rezultate izbora po kojima su obje najjače austrijske stranke doživjele znatan pad potpore u odnosu na ranije rezultate.

Werner Faymann, koji je unaprijed isključio moguće koalicijske razgovore s krajnje desnom Slobodarskom strankom, izjavio je poslije razgovora s austrijskim predsjednikom da ne želi nikakve eksperimente, nego da o sastavu nove vlade želi pregovarati s Pučkom strankom. "Mora se ponovno uspostaviti povjerenje u politiku, a svađe nikom nisu potrebne", izjavio je Faymann koji će još danas ponuditi Pučkoj stranci razgovore za sastav nove vlade.

Pučka stranka će o tome odlučiti početkom idućeg tjedna poslije zasjedanja predsjedništva stranke, pišu austrijski mediji. Ona je prvotno bila odlučila da njezin čelnik i dosadašnji vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger razgovara s čelnicima svih parlamentarnih stranaka s obzirom da postoje i druge koalicijske opcije u kojima bi pučani mogli formirati vladu s manjim strankama. Nova sjednica predsjedništva zakazana je za ponedjeljak kada bi predsjedništvo trebalo donijeti odluku o početku pregovora za sastav nove vlade.

Werner Faymann najavljuje da je spreman za početak razgovora o koaliciji s Pučkom strankom, ali da SPOe ne želi u pregovorima nikakve pritiske. Očekuje od budućeg partnera "više tema i zajedničkog rada na temelju činjenica". Također je kazao da se mora znati što bi bila alternativa koaliciji SPO-e s Pučanima. Ako Pučka stranka želi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom strankom i strankom Team Stronach onda je to njihova stvar, rekao je Faymann.

Stranka Team Stronach austrijsko-kanadskog milijardera Francka Stronacha bori se s unutarnjim problemima. Na izborima je osvojila 5,7 posto glasova iako su joj apetiti bili da osvoji više od 15 posto. Stronach želi od stranke u koju je uložio oko 23 milijuna eura dio od 10 milijuna dobiti natrag i to, kako je poručio iz Kanade, ne za sebe nego će odlučiti kasnije što će napraviti s tim financijskim sredstvima, možda ih uložiti u karitativne svrhe.




Franck Stronach je jedan od čelnika parlamentarnih stranaka koji nije bio na razgovoru s predsjednikom Fischerom prošloga tjedna zbog toga što je odmah nakon parlamentarnih izbora otputovao u Kanadu. Poručio je da će se vratiti do 29. listopada kada će se održati konstituirajuća sjednica austrijskog parlamenta.

Politički promatrači i analitičari ocjenjuju da će put do formiranja nove austrijske vlade biti dug i mukotrpan.




Autor:Hina/M.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.