Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Barel nafte na 77 dolara: Saudijska Arabija i Rusija razmatraju povećanje proizvodnje

Autor: Hina

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 76,43 dolara, te je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja

Cijene barela nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su spremne ublažiti ograničenja opskrbe, dogovorena radi smanjenja viškova na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,51 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,37 dolara nižoj cijeni, od 69,34 dolara.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Khalid al-Falih sastali su se u St. Peterburgu kako bi proučili uvjete sporazuma o ograničenju proizvodnje koji su na snazi od početka prošle godine.

Ministri su zajedno s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata raspravljali o povećanju proizvodnje za milijun barela dnevno, izjavili su izvori Reutersu.

Govoreći u St. Petersburgu, saudijski je ministar kazao da će ograničenja proizvodnje biti ublažena postupno kako bi se izbjegao šok na tržištu. Također je upozorio da bi više od skoka cijena nafte iznad 80 dolara trebao zabrinjavati utjecaj tog poskupljenja na velike zemlje-potrošače, poput Indije i Kine.

“Rasprava o mogućem ublažavanju ograničenja proizvodnje trebala bi spriječiti opetovani rast cijena”, smatraju analitičari Commerzbanka. “Razina od 80 dolara vjerojatno će predstavljati prepreku koju će biti teško savladati jer bi u tom slučaju značajno porasle šanse za povećanje proizvodnje”, dodali su.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom počele su ograničavati proizvodnju početkom 2017. kako bi smanjile prekomjernu opskrbu tržišta i poduprle cijene. Zbog toga se ponuda prošle godine naglo smanjila, na što se potom nadovezao i dramatičan pad proizvodnje u Venezueli.




Proteklih su tjedana cijene nafte poduprle i najavljene američke sankcije Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom. Rezultat je usklađenost sa sporazumom o ograničenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno od 152 posto, kako navode izvori.

Ruski ministar kazao je da je opskrba trenutno smanjena za 2,7 milijuna barela dnevno zbog pada proizvodnje u Venezueli, ali je odbio reći hoće li OPEC i Rusija na sastanku 22. lipnja donijeti odluku o povećanju proizvodnje za milijun barela dnevno.

Falih je pak izjavio da su “sve opcije otvorene” kada je riječ o ciljanoj razini proizvodnje.




Amrita Sen iz Energy Aspects primjećuje da je “rješavanje prekomjernog smanjenja proizvodnje moralo doći na dnevni red u uvjetima tijesno opskrbljenog tržišta i niskih zaliha ali će se o razmjerima opetovanog povećanja proizvodnje tek razgovarati”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.