Twitter

Australski premijer o aplikaciji za praćenje: ‘Osmišljena je za zdravstvene djelatnike, protuzakonito je da dođe u posjed drugih’

Autor: Dnevno

Premijer Scott Morrison objavio je da nezdravstveni radnici u Australiji neće smjeti imati pristup podacima prikupljenih s pametnih telefona o praćenju širenja koronavirusa i to će se smatrati protuzakonitim.

Aplikacija za praćenje koja će se tek moći preuzeti izazvala je pravne nedoumice i zabrinutost zagovornika zaštite privatnosti koji ističu da bi te podatke mogle koristiti i nenadležna tijela, poput policije.

“Bilo bi protuzakonito da ti podaci dođu u posjed bilo kojih drugih osoba osim onih za koje je sve ovo osmišljeno, tj. za zdravstvene djelatnike kako bi mogli identificirati kontakte zaraženih”, objasnio je premijer. Smatra da bi aplikacija za pametne telefone bila ključna za praćenje kontakata jer otkriva ljude koji su 15 ili više minuta proveli sa osobama koje bi mogle biti zaražene.

Aplikacija bi, prema procjenama, bila učinkovita kada bi je preuzelo najmanje 40 posto Australaca. Svi podaci prikupljeni aplikacijom za praćenje kontakata bili bi pohranjeni na poslužiteljima kojima upravlja AWS, dio američkog internetskog diva Amazona.

 

Nekoliko guvernera u SAD-u kreće s popuštanjem mjera, stručnjaci upozoravaju na novi masovni val zaraze




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.