Screenshot

Assad traži pomoć od Rusije: ‘Američki su napadi čin agresije!’

Autor: Hina

Istodobno, skupina međunarodnih stručnjaka u nedjelju započinje istragu na mjestu navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji koji je rezultirao američkim, francuskim i britanskim napadima na režim Bashara al-Assada

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

Sastanak Assada i ruskih zastupnika održao se nakon napada projektilima Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije na ciljeve sirijske vlade zbog navodnog napada otrovnim plinom prošli tjedan.

Rusija, koja pomaže Assadu u borbi protiv militanata i pobunjenika, odmah je osudila napade i zatražila izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Željeznjak nakon sastanka s Assadom u Damasku, a prenijela je agencija TASS.

Predsjednik je bio “dobro raspoložen” i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirija koristila kako bi odbila napade Zapada.

“Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija”, rekao je Assad u nedjelju a objavio je njegov ured. Moskva i Damask “vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma” nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Obje zemlje odbacile su izvješća o navodnom napadu plinom nazvavši ih lažnim i optuživši Washington da ih koristi kao izliku za napade.




Jedan visoki ruski vojni dužnosnik rekao je u subotu da je sirijska protuzračna obrana, koja se uglavnom sastoji od sustava razvijenih u bivšem SSSR-u, presrela 71 od 105 američkih, britanskih i francuskih projektila.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Počela međunarodna istraga o kemijskom napadu u Siriji




Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u den Haagu, u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima koji je blizak saveznik Rusije.

“Predviđeno je da danas (u nedjelju) grupa krene u Doumu kako bi ondje započela s radom”, rekao je za AFP zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan.

Grad Douma, na koji je 7. travnja, pretpostavlja se, izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Ghouti.

“Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode” protiv Damaska, kazao je zamjenik sirijskog ministra.

Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.

Zadnji pobunjenici u Doumi, kao i civili evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirije u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja dva dana nakon navodnoga kemijskog napada.

Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.