Apu Sherpa će posmrtni pepeo prosuti po ‘krovu svijeta’

Autor: hina

Novozelanđanin Edmund Hillary, koji je sa Apu Sherpom osvojio Mount Everest 1953., preminuo je u 88 godini života. Posljednja želja mu je bila da se njegov pepeo prospe na Mt. Everestu i luci u Aucklandu.

Apa Sherpa (49), čovjek s najvećim brojem uspona na najviši vrh svijeta Mount Everest, u utorak je iz nepalskoga glavnoga grada Katmandua pošao u ekspediciju na Everest, s vrha kojega će prosuti pepeo Novozelanđanina Edmunda Hillaryja, prvoga osvajača te planine, dvije godine nakon njegove smrti.

Hillary, koji je osvojio Everest 1953. sa Sherpom Tenzingom Norgayem, preminuo je 2008. na Novom Zelandu u dobi od 88 godina. Želja mu je bila da se njegov pepeo prospe na Mt. Everestu i luci u Aucklandu. Protekle dvije godine je pepeo, određen za Everest, počivao u samostanu u selu Thameu, u podnožju moćne planine.

To će biti 19. Apa Sherpin uspon na Mount Everest. Na “krov svijeta” uspinje se s ekspedicijom koju tvori 17 osoba, a natrag bi se trebali vratiti do polovice svibnja. Apa će sa sobom ponijeti i kipić Bude i moliti za “vječni mir” Hillaryjeve duše.

Za života Hillary je pokrenuo zakladu Himalayan Trust koja na godinu prikupi 250.000 dolara za škole, bolnice, zračne luke i naftne i plinske cjevovode u udaljenu području Solukhumbuu, domovini Sherpa, nepalske etničke skupine, toliko poznate po svojim penjačkim vještinama da se pojam “šerpa” počeo rabiti kao zbirna imenica za sve domaće vodiče na Everest.

Apa Sherpa se na Everest prvi put popeo 1989. i od tada je to činio gotovo jednom na godinu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.