ANKETA: Srbe više ne zanima Rusija? Sve ih je više za članstvo u Europskoj uniji | Dnevno.hr
Pixabay

ANKETA: Srbe više ne zanima Rusija? Sve ih je više za članstvo u Europskoj uniji

Autor: Hina

Više od polovice građana podržalo bi na referendumu ulazak Srbije u Europsku uniju, a njih dvije trećine drži da bi reforme, neophodne za članstvo u Uniji, trebalo provesti i bez obzira na uvjete za pridruživanje EU-u, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u utorak u Beogradu

Kada bi građani Srbije sutra na referendumu odgovarali na pitanje “Podržavate li ulazak Srbije u članstvo EU-a?”, 52 posto odgovorilo bi potvrdno, 24 posto bilo bi protiv, a za njih 12 posto tema eurointegracija uopće nije zanimljiva.

Ispitivanje javnog mišljenja “Europska orijentacija građana Srbije” provelo je krajem prosinca prošle godine ministarstvo za europske integracije prema standardima Eurobarometra, a sudjelovalo je 1050 osoba starijih od 18 godina.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, vrlo visoka, priopćilo je ministarstvo navodeći da 65 posto ispitanih drži da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo provoditi i bez obzira na članstvo, a “radi dobrobiti građana” i “stvaranja bolje i uređenije Srbije”.

Njih 56 posto kaže da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rješavati neovisno o zahtjevima EU-a, a više od pola sudionika istraživanja podržava nastavak dijaloga s Prištinom i spremnost srbijanske vlade da pregovorima dođe do prihvatljivih i održivih rješenja.

Anketa je pokazala i da “sve pozitivne asocijacije na Europsku uniju imaju trend rasta”, pa sad 18 posto građana u odnosu na prethodnih 10 posto iz prosinca 2016. godine, pojam Unije povezuju sa boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima.

Eurooptimizam u Srbiji u blagom je porastu u usporedbi s istraživanjem iz prosinca 2015. kad je “za” bilo 51 posto, što je za 10 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine kad se za članstvo Srbije u EU izjasnilo 41 posto građana.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.