ANKETA POKAZALA ZA KOJIM RATOVIMA AMERIKANCI NAJVIŠE ŽALE: Mišljenja su podijeljena, no rat u Iraku smatraju pogreškom!

Autor: L.B.

Amerikanci su se osvrnuli na ratnu prošlost svoje države, pa su u anketi YouGov-a odgovarali na pitanje:

“Mislite li da su Sjedinjene Američke Države pogriješile slanjem vojnika u navedene ratove?”

Vijetnamski rat smatraju pogrešnim

U anketi su ponuđeni Prvi i Drugi svjetski rat, Korejski rat, Vijetnamski rat, Zaljevski rat (Operacija Pustinjska oluja), rat u Afganistanu i rat u Iraku.

Gotovo polovica ispitanih (48 posto) smatra kako je bila greška slati vojsku u Vijetnam, 28 posto smatra da to nije bila greška, a 25 posto nisu sigurn. Amerikanci stariji od 65 godina su u većoj mjeri imali izraženo mišljenje o učešću u ovom ratu – tri od pet (61 posto) Amerikanaca starijih od 65 godina smatra da je rat u Vijetnamu bio greška, dok je njjih samo 14 posto odgovorilo sa „nisam siguran(na)”, javlja AlJazeera.

Četvrtina ili više ispitanih nema stava o Korejskom ratu, a i tu stariji u većoj mjeri imaju izražen stav.

Irak pogreška, za Afganistan podijeljeni

Rat u Iraku se u većoj mjeri smatra pogreškom, iako postoje različiti stavovi s obzirom na stranačku opredijeljenost. Demokrati smatraju rat u Iraku greškom , 52 posto naspram 27 posto, dok kod republikanaca prevladava stav da to nije bila greška (43 naspram 37 posto).

Stavovi o ratu u Afganistanu su gotovo podjednako podijeljeni, iako su i tu primjetne razlike s obzirom na stranačku opredijeljenost. Demokrati slanje trupa u Afganistan većinom smatraju greškom, 43 naspram 34 posto, dok kod republikanaca nešto više (48 posto) vjeruje da ta intervencija nije bila greška, dok za 34 posto jest. Posljednje ankete pokazuju da je Bidenova odluka o povlačenju američkih trupa iz Afganistana popularna – podržava je 55 posto Amerikanaca, dok je 22 posto protiv.




Istraživanje je pokazalo i da će vojni veterani jednako vjerojatno kao i ostali ove ratove smatrati pogreškom, dok je među ispitanima koji poznaju nekog tko je poginuo u vojnoj službi vjerojatnije protivljenje učešću u nekom od ponuđenih ratova.

Više od polovice ispitanih (53 posto) koji su poznavali nekog ko je izgubio život služeći vojsku, smatraju rat u Vijetnamu greškom, 48 posto smatra rat u Iraku greškom, a 40 posto iz te grupe ispitanih smatra intervenciju u Afganistnu greškom.

Odobravaju Korejski rat

Ipak, rezultati ankete pokazuju da neke američke vojne intervencije nisu većinski ocijenjene greškom. Više od dvije trećine Amerikanaca (68 posto) smatra da vojno sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu nije bilo greška, dok 61 posto isto misli i o Prvom svjetskom ratu.




Većina Amerikanaca i sudjelovanje u Korejskom ratu ne smatra greškom (44 posto kaže da nije bila greška, dok 26 posto kaže da jest).

Za 45 posto ispitanih Zaljevski rat, poznat i kao „Operacija Pustinjska oluja“ nije bio greška, dok 30 posto isptitanih smatra kako jest.

U anketi je YouGov koristio reprezentativni uzorak od 1500 odraslih građana SAD-a, a anketiranje je provedeno online od 22 do 25. svibnja 2021.

Infografiku ankete možete vidjeti OVDJE.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.