Screenshot

Anastazije Martinčić, osuđen zbog šverca 2175 kg kokaina: ‘Ženim se i ostajem ovdje, u Hrvatskoj bi me ubili!’

Autor: Marin Vlahović

Ponovno smo razgovarali s Anastazijem Martinčićem, hrvatskim državljaninom koji se trenutno i dalje nalazi u urugvajskom zatvoru radi organizacije šverca 2175 kilograma kokaina. S Martinčićem smo obavili nekoliko razgovora i snimili dva dulja javno dostupna tonska zapisa koji predstavljaju važno svjedočanstvo o načinu rada balkanskog kartela droge u kojem je sam Anastazije Martinčić, imao jednu od vodećih uloga. Ti tekstovi i tonski zapisi, preneseni su u slovenskim i srpskim medijima, dok su ih hrvatski većinom ignorirali, iako je Martinčić imenovao konkretne pojedince kao pripadnike narko-kartela.

Isto tako, objavili smo i službene dokumente koji bacaju sumnju na neke legalne tvrtke koje posluju u Hrvatskoj. Usprkos našem trudu, sasvim logično, najvažnije i krucijalne informacije, Martinčić ipak nije pustio u javnost, već je poslao svojevrsnu poruku hrvatskoj policiji i pravosuđu kako je voljan surađivati, pod uvjetom da mu se garantira sigurnost, a vjerojatno i imunitet od daljnjeg kaznenog progona.

Umjesto jasnog odgovora, ili barem preliminarnog saslušanja, Martinčić je u odsutnosti osuđen zbog slučaja krivotvorene putovnice iz 2009 godine na šest mjeseci zatvora. Osudio ga je Općinski sud u Zagrebu, a u obrazloženju stoji kako nije dostupan hrvatskim vlastima, odnosno da ga nikako nisu mogli ispitati. Dobili smo kompletnu dokumentaciju koja baca drugačije svjetlo na cijelu priču, naime, osoba koja je ušla u hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu i tražila putovnicu temeljem lažnih osobnih dokumenata te lažnog imena i prezimena imala je vidljiv ožiljak na bradi, koji Martinčić nema. Tu je i pitanje usporedbe otisaka prstiju i čitav niz drugih argumenata i indicija zbog kojih njegov odvjetnik Dino Čekada traži obnovu postupka. Što se tiče samog Martinčića, on ima drugačije ideje.

Uskoro vas puštaju na slobodu. Kakvi su vam daljnji planovi?

Izgleda kako u Hrvatskoj nema interesa da se konačno sazna puna istina o švercu drogu, kao i da svi koji u tome sudjeluju odgovaraju za svoja nedjela. Imao sam želju vratiti se u Hrvatsku i suočiti se sa svima, ali nisam budala. Bez dokaza i vještačenja, osudili su me na šest mjeseci zatvora što je u mom slučaju smrtna presuda. Odredili su mi i pritvor, ako se pojavim u Hrvatskoj. Pa nije meni problem pola godine robijati. Trunem godinama ovdje, u jednom od najgorih i najtežih zatvora na svijetu, ali tu sam barem siguran dok bi me u Hrvatskoj odmah ubili. Ovo je poruka da ne dolazim.

I što ćete sad?

Odlučio sam se povući iz svega. Darko Šarić i ja smo najvažnija, ali i najviše spominjana imena u ovoj priči. Bivši partneri, prijatelji i tako dalje…Sudski proces u Srbiji je pred totalnim raspadom i narednih mjeseci svi članovi kartela, uključujući i Darka Šarića, mogli bi se naći na slobodi. Svakom pametnom jasno je da se ovo nije moglo raditi bez pomoći iz naših matičnih država, kao i njihove međusobne suradnje. Ne mislim glumiti Don Kihota. I ovu sudsku presudu shvaćam kao metodu pritiska i ucjene.




Znači povratak u Hrvatsku ne dolazi u obzir?

Postoje ljudi, ne samo iz međunarodnih policijskih agencija, nego i filmske industrije, koji su veoma zainteresirani za moju priču. Pola života sam u tome. Drugu polovinu želim živjeti normalno i drugačije, družiti se s piscima, scenaristima, ljudima iz skroz drugog miljea i filma.

Ako nije tajna, možete li nam reći u kojoj zemlji mislite živjeti?




Ostat ću ovdje u Urugvaju. Nakon što izađem, oženit ću se u roku od pet dana. Urugvaj me neće izručiti Hrvatskoj. Nemaju potpisane ugovore, a i ne izručuju osobe koje su osuđene u odsutnosti. Takvi procesi ovdje ne prolaze. A kad se oženim, onda ću automatski dobiti i državljanstvo. Žena, jedno ili dvoje klinaca. To je moj budući život. Adio Kroacija…

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.