Profimedia

AMERIKANCI OPTUŽUJU: Ove dvije države miješaju se u predsjedničke izbore

Autor: Hina

Visoki dužnosnici američkih obavještajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u ovogodišnje predsjedničke izbore.

Te optužbe objavljene dva tjedna uoči izbora 3. studenoga pokazuju koliko su visoki američki dužnosnici zabrinuti zbog pokušaja vanjskih čimbenika da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi utjecali na ishod.

Direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe iznio je to na konferenciji za novinare u četvrtak na kojoj je bio i direktor FBI-a Chris Wray. “Imamo potvrdu da su se Iran i Rusija domogli informacija o registraciji birača”, rekao je Ratcliffe.

Većina registracija je javna. No Ratcliffe kaže da je “Iran biračima slao mailove kako bi ih uznemirio, izazvao društvene nemire i naštetio predsjedniku Donaldu Trumpu”. Ratcliffe je aludirao na elektroničku poštu poslanu u srijedu koja izgleda kao da je došla od protrumpovske skupine Proud Boys.

Obavještajne službe ranije su upozorile da Iran želi naštetiti Trumpu, a Rusija pomoći mu da dobije izbore. Iran je u četvrtak pozvao švicarskog veleposlanika i prosvjedovao protiv “neutemeljenih” američkih optužbi. Švicarska predstavlja američke interese u Iranu jer Washington i Teheran nemaju diplomatske odnose.

“Kao što smo ranije govorili, za nas nema razlike tko pobjedi na američkim izborima”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh na državnoj televiziji.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.