Foto: Pixabay

AMERIKANCI OBJAVLJUJU RAT TIK TOKU! Popularna aplikacija mogla bi biti zabranjena u SAD-u

Autor: I.G.

Povjerenstvo za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog parlamenta u ožujku će održati glasovanje o prijedlogu zakona čiji je cilj blokiranje kineske aplikacije TikTok u SAD-u.

Republikanac Michael McCaul rekao je da bi ova mjera dala Bijeloj kući pravne alate za zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost SAD-a. “Zabrinutost zbog toga što ova aplikacija daje kineskoj vladi ‘stražnji ulaz’ u naše telefone”, rekao je McCaul za Bloomberg News.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je 2020. godine pokušao blokirati TikTok, ali je izgubio niz sudskih bitki oko te mjere.

Bidenova administracija u lipnju 2021. službeno je odustala od tog pokušaja. Zatim je u prosincu republikanski senator Marco Rubio predstavio dvostranački zakon o zabrani TikToka, koji bi također blokirao sve transakcije bilo koje društvene mreže u ili pod utjecajem Kine i Rusije.

No, zabrana aplikacije popularne među tinejdžerima mogla bi naići na prepreke u Kongresu, a trebalo bi joj 60 glasova u Senatu.

TikTok već tri godine pokušava uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo tko drugi pod utjecajem Pekinga.

TikTok nije odmah odgovorio na ove vijesti, ali je ranije o naporima Kongresa da ga zabrani rekao: “Zabrinjavajuće je da su neki članovi Kongresa, umjesto da potaknu upravu da zaključi reviziju nacionalne sigurnosti TikToka, odlučili pogurati politički motiviranu zabranu koja neće učiniti ništa za unapređenje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država.”




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.