AMERIKANCI OBJAVILI KADA ĆE SE POVUĆI IZ AFGANISTANA: Nisu slučajno odabrali baš taj datum

Autor: Dnevno

Američki predsjednik Joe Biden najavio je danas povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana.

Vojnici SAD-a će ostati u Afganistanu i nakon 1. svibnja, što je bio prvotni rok predviđen sporazumom s talibanima.

Na 20. obljetnicu

Ipak, u potpunosti će otići iz zemlje do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.

Afganistanski pobunjenici su nedavno upozorili Washington protiv svakog prekoračenja roka 1. svibnja. Zaprijetili su uporabom sile iako su se suzdržavali od napada na strane snage nakon američko-talibanskog sporazuma 2019. godine.

Nasilje i dalje traje

Sjedinjene Države su intervenirale nakon atentata na New York i Pentagon. Brzo su s vlasti u Kabulu potjerali talibane, zbog veza s džihadističkom skupinom Al-Kaidom, odgovornom za atentate i njihovim šefom Osamom bin Ladenom.

Oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Afganistanu 2010.-2011. Bivši predsjednik Barack Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8400, a Donald Trump je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000, ali je zatim krenuo u postupno povlačenje.

Trenutno se u Afganistanu nalazi 2500 američkih vojnika.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.