AMERIČKI STRUČNJAK: ‘Novi svjetski rat već je počeo, ali mi ga ne primjećujemo’. Evo gdje je!

Autor: Dnevno

“Ako zaista dođe do oružanog sukoba Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, to se neće dogoditi u Siriji, nego prije u Ukrajini”, smatra počasni profesor na Sveučilištu Columbia – Robert Legvold.

wikimedia.org

Kako kaže, od početka ukrajinske krize 2014. godine počela je era novog Hladnog rata – zamrznutog konflikta koji se znatno razlikuje od “starog” Hladnog rata između SSSR-a i SAD-a.

Na primjer, za vrijeme Sovjetskog Saveza političke i vojne tenzije između dva bloka nisu bile prekinute ekonomske veze, ali sada obje strane koriste ekonomske poluge kako bi izvršile pritisak jedna na drugu. “Postoji opasnost od oružanog sukoba. On bi se mogao  dogoditi u Europi, a ne na Bliskom istoku. I ne odnodi se na zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država da Rusija može preuzeti teritorij od Estonije”, izjavio je profesor na marginama luksemburškog foruma za sprečavanje nuklearne katastrofe u Rimu.

Legvold smatra da, ako dođe do eskalacije, “to će biti na granicama Ukrajine, ili će se dogoditi  nova kriza, recimo, u Bjelorusiji ili u nekoj drugoj regiji između NATO-a i Rusije”.




Da bi se takav razvoj događaja spriječio, treba značajno povećati razinu povjerenja između strana. Za Rusiju se situacija pogoršava činjenicom što se mora baviti ne samo jednom politikom Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji, već s cijele tri, ističe profesor. Podsjetio je da su devedesetih godina Rusija i Sjedinjene Američke Države na najvišoj razini razmatrale ideju euroatlantske zajednice od Vancouvera do Vladivostoka, sada se ta ideja čini fantastičnom.

Zamrznuti smo u novom Hladnom ratu“, konstatirao je stručnjak.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.