Screenshot

AMERIČKI PREDSJEDNIK PROGLASIO IZVANREDNO STANJE! Zbog situacije na granici!?

Autor: dnevno.hr

Američki predsjednik Donald Trump u petak je proglasio izvanredno stanje zbog situacije na granici s Meksikom, što će otvoriti tešku pravnu bitku s njegovim protivnicima.

Objava izvanrednog stanja mogla bi dovesti do žestokog sukoba s demokratima koji njegov potez smatraju neustavnim pokušajem financiranja zida na granici s Meksikom, bez odobrenja Kongresa, piše Reuters.

“Potpisat ćemo danas i prijaviti izvanredno stanje i to je sjajna stvar”, rekao je Trump u vrtu Bijele kuće.

Trump je zatražio da Kongres u proračun uključi novac za zid, koji je bio jedan od njegovih glavnih predizbornih obećanja. Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome se protive.

Izvanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

“Svi znaju da zidovi funkcioniraju”, rekao je američki predsjednik te spomenuo “invaziju” kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.

Trump je također najavio da će u sljedeća 24 sata imati objavu o Siriji. “Imamo puno izvanrednih objava oko Sirije, i našeg uspjeha u iskorjenjivanju kalifata i to će biti objavljeno kroz sljedeća 24 sata”.




Uoči susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom rekao je da Sjeverna Koreja ima ogroman ekonomski potencijal.

“Mislimo da Sjeverna Koreja i predsjednik Kim imaju ogroman ekonomski potencijal, kao ekonomska sila”, istaknuo je Trump, dodajući da jedva čeka susret s Kimom 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Nada se i značajnom povećanju trgovinske razmjene s Velikom Britanijom. “Svima vam je poznata situacija s brexitom, kompleksnost i problemi, ali mi imamo jako dobre trgovinske odnose s Velikom Britanijom i još smo ih ojačali”, kazao je.




“Nastavljamo našu trgovinsku razmjenu i još ćemo ju znatno povećavati kako vrijeme ide”, dodao je.

SAD je, nastavio je, bliži nego ikad trgovinskom sporazumu s Kinom s kojom pregovori napreduju iznimno dobro.

“Bliži smo nego ikad da s tom zemljom postignemo pravi sporazum”, kazao je, najavivši da bi se uskoro mogao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.