fbpx

Američki policajci kradu nakit i gotovinu od građana

Autor: Marijana Katalinić

Direktno nasilje koje provodi američka policija nije stupilo preko noći; ono je se ogledalo kroz male korake dugi niz godina. Upravo s tim, moguće je povući paralele i u hrvatskoj stvarnosti. Istina, za sada nemamo policiju i redarstvene službe koje pucaju u građane, ali zato imamo sve više zakona koji ne poštuju čast o dostojanstvo običnog hrvatskog građanina. Ono što radi američka i hrvatska vlada je očuvanje postojećeg sustava na štetu građana; međutim, sustav radi sustava ne može postojati.

Već je bilo mnogo govora o tome kako je se policija SAD-a pretvorila u 'mafiju' bez kontrole koja terorizira nevine građane, puca u ljude koji se voze državnim cestama, skuplja DNA pojedinaca na ulicama, puca u kućne ljubimce… Novu informaciju o totalitarnom stanju jedne države donosi Natural News koji je opet posvetio nekoliko redaka o divljanju američkih policajaca i zloporabi zakona i ovlasti. Prije svega, trebalo bi imati na umu i čemu doneseni zakoni jedne pravne države služe – to je boljitak, razumijevanje i društveni napredak. Svako postupanje vlasti koje odstupa od zadanog kriterija ponašanja je u najmanju ruku tiranski oblik vladavine, te mu se ni u kojem slučaju ne može dati legitimnost. Direktno nasilje koje provodi američka policija nije stupilo preko noći; ono je se ogledalo kroz male korake dugi niz godina. Upravo s tim, moguće je povući paralele i u hrvatskoj stvarnosti. Istina, za sada nemamo policiju i redarstvene službe koje pucaju u građane, ali zato imamo sve više zakona koji ne poštuju čast o dostojanstvo običnog hrvatskog građanina. Ono što radi američka i hrvatska vlada je očuvanje postojećeg sustava na štetu građana; međutim, sustav radi sustava ne može postojati.

Kako je zloporaba zakona postala direktno nasilje?

Federalne agencije su sa godinama dobile sve veće ovlasti, a potom i manje državne institucije. Tako je i današnja lokalna američka policija počela uživati u 'šefovanju', doduše po nalogu agencija. Jedan od bitnih elemenata američke policije danas je militizacija koja se događa diljem zemlje. Policijski odjeli su dobili oklopna vozila, bespilotne letjelice i automatsko oružje za napad. Također, isti ti lokalni policajci su uvježbani na posebnim agresivnim i militarističkim treninzima, uz dodatnu opremu koja je zapravo vojna.


Državni zakon o oduzimanju imovine daje državnim autoritetima moć da zaplijene gotovinu ili vlasništvo nad stvari nedopuštenim, kriminalnim sredstvima. U većini saveznih država, ovaj zakon služi kao način da se postupa direktno protiv kriminala. U Oklahomi, policajci voze Cadillac Escaladu koje su uzeli od građana koristeći riječi po šabloni 'Ovo je bio automobil od krijumčara droge, sada je naš!'. U Sjevernoj Karolini, policija je nedavno predložila korištenje 44 tisuće dolara oduzete od droge kako bi kupila bespilotnu letjelicu, koja je razvijena da hvata sumnjivce u bijegu, provodi spašavanja i tko zna, nabavlja još 'novca od droge'. Činjenica je da stotine savezno –državnih i federalnih zakona autorizira oduzimanje borbe pijetlova, utrke, kockanje u podrumu, ugrožene vrste krivolova, prijevare papira i bezbroj drugih prijevara.

Zbog potencijalnog 'terorizma'?

Međutim prema ovom zakonu, građanin generalno ne mora biti kriv da bi mu policija oduzela imovinu; u nekim saveznim državama, sumnja u rangu sa 'vjerojatnim uzrokom' je dovoljna. Za razliku od kaznenog oduzimanja imovine, koje zahtijeva da osoba bude osuđena za kazneno djelo prije nego njegova ili njena imovina bude zaplijenjena, civilno oduzimanje imovine odmah iznosi tužbu koju je izravno protiv posjeda, bez obzira je li vlasnik koji ju je pribavio kriv ili nevin.

Svake godine, izvršitelji državnih i federalnih zakona zapljenjuju milijune dolara od građana tijekom zaustavljanja u prometu, jednostavno tvrdeći kako je novac od određenog građanina povezan sa ilegalnim aktivnostima i to bez kaznene prijave. Federalni zakon, kao i zakon većine saveznih država, imaju pravo zadržati većinu (ili ponekad svu) količinu novca i imovine koji zaplijene.

Potencijalni terorizam je također jedan od elemenata koji policiju SAD-a pretvara u vojsku koja na ulicama budno prati sva zbivanja, krši zakone i vrijeđa građane. Zakon koji je do sada služio za zaštitu i slobodu građana od kriminalaca, odjednom svakog građanina pretvara u kriminalca i narušavatelja slobode. Sustav sumnje i nepovjerenja se sve više pojačava.

Njegov utjecaj je došao i u našu zemlju – nošenje ruksaka na leđima je znak koji ukazuje da vjerojatno posjedujete eksplozivnu napravu, a ostavljanje istog ruksaka na glavnom zagrebačkom trgu 'dokaz' vjerojatne bombe, te 'dokaz' policiji kako njihove rutinske ulične kontrole zajednički sa nadzornim kamerama moraju biti sve učestalije.
Autor:Marijana Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.