Američki investitor Calvey optužen u Rusiji za prevaru

Autor: HINA

Ruski državni tužitelji u četvrtak su formalno optužili američkog investitora Michaela Calveya, osnivača investicijske grupe Baring Vostok, za prijevaru, samo par sati prije nego li je Washington optužio Moskvu da ne dopušta diplomatima da dođu do Calveya.

Calvey je prvotno pritvoren prošlog tjedna s tri druga direktora iz njegova fonda nakon što su ga istražitelji optužili za pronevjeru 2,5 milijarde rubalja (oko 38 milijuna dolara).

Calvey negira optužbe, a kaže kako se cijeli slučaj upotrebljava kao pritisak na njega zbog poslovnih razmirica s jednom ruskom bankom u kojoj je dioničar.

Slučaj je zabrinuo mnoge strane investitore u Rusiji koji su zabrinuti zbog poslovne klime. Čelnik ruskog fonda RDIF i najveće ruske banke izrazili su svoju potporu Calveyu.

RDIF je u četvrtak zatražio Calveyevo oslobađanje u Moskvi gdje očekuje suđenje te traže da bude u kućnom pritvoru.

Par sati nakon Calveyeve optužnice, američka ambasada u Moskvi rekla je kako Rusija ne dozvoljava diplomatima pristup Calveyu.

Kažu kako su tražili pristup više puta, no Rusija izigrava diplomatske sporazume dviju zemalja.




Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.