Foto: Screenshot/YouTube

AMERIČKA VOJSKA ZAPOČELA POVLAČENJE IZ ZRAČNE LUKE U KABULU, TALIBANI TVRDE: ‘To je jasan napad na afganistanski teritorij!’

Autor: L.B.

Američki vojnici započeli su povlačenje iz zračne luke u Kabulu, objavio je Pentagon u subotu, nakon dvotjednih žurnih napora Washingtona i njegovih saveznika da evakuiraju vlastite državljane i Afganistance koji su s njima surađivali, a mogli bi biti meta novih vladara, talibana.

Predsjednik Joe Biden poslao je tisuće vojnika u zračnu luku kako bi pomogli u evakuaciji američkih građana, drugih stranaca i Afganistanaca koji su radili za strane službe i koji svi žele brzo napustiti zemlju, u strahu od odmazde talibana, koji su lako i brzo ponovno osvojili vlast. U jeku operacije nekih 5800 američkih vojnika osiguravalo je međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai, gdje je uspostavljen dosad najveći zračni most u povijesti, a trebao bi biti okončan u utorak, 31. kolovoza, kada istječe rok za povlačenje.

Američki dužnosnik rekao je za Reuters kako je sada manje od 4000 vojnika u zračnoj luci, a to je potvrdio i glasnogovornik Pentagona John Kirby. Povlačenje je počelo, rekao je Kirby, no odbio je reći koliko je ljudi još ostalo na terenu. Američki dužnosnici kažu da raste prijetnja od novog napada džihadističke Islamske države Khorasana, (ISIS-K), koja je afganistanski ogranak ISIL-a.

Talibani osudili napad jer o njemu nisu bili obaviješteni

Na napad ISIS-K-a u četvrtak, u kojem je među više od 90 žrtava ubijeno i 13 američkih vojnika, SAD je odgovorio napadom dronom na mete ISIL-a u pokrajini Nangarhar, istočno od Kabula.

Američki general William Taylor rekao je da su dvije važne mete ISIL-a ubijene u američkom napadu, ali nije otkrio njihova imena niti iznio druge pojedinosti. Talibani su osudili američki napad jer o njemu nisu bili obaviješteni.

“Amerikanci su nas trebali obavijestiti prije zračnog napada, to je jasan napad na afganistanski teritorij”, rekao je talibanski glasnogovornik.

‘Pokušavamo uništiti skupinu u Afganistanu od 2014. i nismo to mogli s tisućama vojnika na tlu’

Prema talibanskim izvorima, u američkom napadu ranjene su dvije žene i dijete. Talibani kažu da su uhitili neke osobe koje sumnjiče za sudjelovanje u eksploziji u zračnoj luci. Američki dužnosnici rekli su za Reuters da nijedan od ubijenih nije visokopozicioniran pripadnik ISIL-a te da su moguće nove operacije idućih dana i tjedana.




Joe Biden je poručio, nakon smrtonosnog napada ISIL-a na zračnu luku, da će počinitelji odgovarati za svoje zločine, no američki dužnosnici upozorili su da, osim simbolične operacije, SAD ne može učiniti mnogo da uništi ISIS-K.

“Pokušavamo uništiti skupinu u Afganistanu od 2014. i nismo to mogli s tisućama vojnika na tlu”, rekao je jedan pripadnik vojske za Reuters. Kako se evakuacija bliži kraju, glasnogovornik State Departmenta rekao je da oko 350 Amerikanaca još pokušava napustiti zemlju. Oko 5400 američkih građana evakuirano je od 14. kolovoza, prema podacima američke vlade.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.