Američka vojska je ‘u paranoji’, blokirala je Guardian i NY Times

Autor: M.S.

Zaposlenici američkih zračnih snaga ne mogu preko računala umreženih u vojsci doći do dva gore navedena medija, kao i dvadesetak ostalih, jer su na njima objavljeni i dokumenti WikiLeaksa.

Zračne snage američke vojske blokirale su najmanje 25 internetskih stranica koje su prenijele sadržaj WikiLeaksa. Zabrana se odnosi, naravno, samo na računala spojena u vojnu mrežu, a korisnici na njima više ne mogu čitati vijesti na, primjerice, Guardianu ili New York Timesu.

– Zračne snage rutinski blokiraju mrežni pristup internetskim stranicama koje prikazuju nepodobni materijal, a to uključuje i svaku stranicu na kojoj je moguće vidjeti povjerljivi materijal i onaj koji je objavio WikiLeaks – rekla je glasnogovornica Toni Tones.

Kako piše Reuters, blokada sadržaja je samo jedan od koraka američke Vlade za sprečavanje daljnje štete koju bi WikiLeaks mogao prouzročiti svojom posljednjom objavom. Logično, s obzirom koliko su neugodnosti diplomatski dopisi sa svih strana svijeta, prikazani u objavljenim dokumentima, prouzročili State Departmentu.

No američku vladu zabrinjavaju i prijašnje objave WikiLeaksa, konkretno one o ratu u Iraku i Afganistanu, za koje je već prije rečeno da stavljaju određene ljude u opasnost, i narušavaju stanje nacionalne sigurnosti.

U Pentagonu je na snazi zabrana čitanja sadržaja s WikiLeaksa, no nije donesena konkretna zabrana pristupa internetskim stranicama. Službeno, zaposlenici vlade su upozoreni da ne bi trebali čitati WikiLeaksov materijal zato što je povjerljiv, te time u vodu pada stroga vojna hijerarhija.

– Žalosno je da US Air Force odlučila ne dopustiti svom osoblju pristup informacijama koje su doslovno svakome drugome dostupne – oglasio se i glasnogovornik NY Timesa Robert Christie.

Na kraju, možemo samo zaključiti da zasad sve ide prema planu i programu osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea: U svom manifestu, objavljenom prije nekoliko godina, rekao je da želi objavama natjerati sustav na unutarnju paranoju, koja će s vremenom onesposobiti sam sustav.
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.