fbpx
Wikimedia commons

Američka veleposlanica u UN-u napala Rusiju zbog zaštite Irana u nuklearnom sporazumu

Autor: dnevno.hr

Sporni dio sporazuma koji se odnosi na tehnologiju koja se može koristiti za razvijanje atomske bombe

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley u četvrtak je napala pokušaj Rusije da zaštiti Iran od proširenja inspekcija promatračke agencije UN-a koja je imenovana za nadzor Teherana u sklopu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iran je potpisao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila u zamjenu za ukidanje sankcija, a poštuje li Teheran taj dogovor kontrolira Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču.

Haley je razljutila Iran izjavom da IAEA treba proširiti svoj nadzor te bliskoistočne države kako bi se provjeravale i vojne lokacije, no diplomati otkrivaju kako Rusija pokušava ograničiti ovlasti agencije, tvrdeći da ona nema autoritet za nadzor nad neprecizno određenim dijelom dogovora.


“Da nuklearni sporazum s Iranom ima ikakvog smisla, stranke moraju imati zajedničko razumijevanje njegovih uvjeta”, priopćila je Haley.

“Čini se da neke države pokušavaju zaštititi Iran od dodatnih inspekcija. Bez inspekcija je taj sporazum prazno obećanje”.

Haley je to priopćila kao odgovor na tvrdnje ravnatelja IAEA-a Yukiyu Amana koji je za Reuters istaknuo da svjetske sile moraju razjasniti sporni dio sporazuma koji se odnosi na tehnologiju koja se može koristiti za razvijanje atomske bombe.

Taj dio dogovora zabranjuje “aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju nuklearnih eksplozivnih naprava”, navodeći primjere poput korištenja računalnih modela koji simuliraju nuklearnu bombu ili rada na razvoju eksplozivnih detonacijskih sustava.

Za razliku od drugih dijelova sporazuma, ta mjera, poznata kao Odjeljak T, ne spominje IAEA-u i ne razjašnjava kako će se ona provjeravati, zbog čega Rusija osporava autoritet te agencije, s čim se ona, ali i zapadne sile ne slažu.

Američki predsjednik Donald Trump prozvao je taj dogovor postignut tijekom mandata njegovog prethodnika Baracka Obame “sramotom za Sjedinjene Države”.
Trump je najavio da ga možda neće ponovno potvrditi kad sredinom listopada dođe na provjeru, u slučaju čega će američki Kongres imati 60 dana da odluči hoće li vratiti sankcije ukinute tim dogovorom.

Iran će odustati od nuklearnog ugovora koji je potpisao sa šest velesila ako se Sjedinjene Države odluče povući iz njega, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif za katarsku televiziju al Jazeeru u New Yorku.

“Ako se Washington odluči povući iz nuklearnog ugovora, Iran će se također povući”, objavila je al Jazeera na Twitteru, prenoseći ministrovu izjavu.
“Washington će biti u boljem položaju ako se ne povuče iz ugovora”, rekao je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump se pita štiti li ugovor američke interese dok se približava 15. listopada, krajnji rok kada treba službeno potvrditi da Teheran poštuje preuzete obveze.

Iranske vlasti su više puta isticale da Teheran neće prvi prekršiti ugovor po kojemu se Iran obvezao da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za postupno ukidanje sankcija uvedenih 2005.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.