Američka studentica Knox prestravljena osuđujućom presudom za ubojstvo cimerice

Autor: Hina/ A. R.

Njezin bivši talijanski dečko, Raffaele Sollecito, također je ponovo proglašen krivim i osuđen na 25 godina zatvora. Njegov odvjetnik Luca Maori kaže da je Sollecito "zanijemio" kad je čuo presudu.

Američka studentica Amanda Knox priopćila je da prestravljena odlukom talijanskog suda koji ju je u četvrtak u obnovljenom postupku ponovo proglasio krivom za ubojstvo britanske sustanarke Meredith Kercher u Perugi 2007. godine, prenose američki mediji.

Knox (26), koja je presudu dočekala u Sjedinjenim Državama, osuđena je na 28 i pol godina zatvora. “Prestravljena sam i ožalošćena ovom nepravednom presudom. Pošto sam ranije proglašena nedužnom, očekivala sam bolje od talijanskog pravosudnog sustava. Dokazi tužiteljstva ne opravdavaju osuđujuću presudu izvan razumne sumnje. Proces je oduvijek bio obilježen nedostatkom dokaza”, kazala je Knox i nazvala ga “travestijom”.

Njezin bivši talijanski dečko, Raffaele Sollecito, također je ponovo proglašen krivim i osuđen na 25 godina zatvora. Njegov odvjetnik Luca Maori kaže da je Sollecito “zanijemio” kad je čuo presudu.

Knox i Sollecito su za ubojstvo Kercher prvi put osuđeni 2009. na 26 i 25 godina kazne, ali su 2011. oslobođeni u prizivu i pušteni iz zatvora. Knox se tada vratila u SAD. Talijanski kasacijski sud, međutim, poništio je prošlo godine oslobađajuću presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje u Firencu koje je počelo u rujnu 2013.

Oba odvjetnika obrane najavili su žalbe na jučerašnju presudu, dok je zastupnik obitelji Kercher kazao da je “pravda zadovoljena”.

Amanda Knox, koja studira kreativnu književnost na sveučilištu Washington u rodnom Seattleu, i prije izricanja presude kazala je da se ne namjerava vratiti u Italiju. Stručnjaci smatraju da Italija neće tražiti njezino izručenje sve do pravomoćnosti presude o kojoj će opet odlučivati kasacijski sud.

Sollecito je u Italiji i do pravomoćnosti presude će mu biti oduzeta putovnica, kazao je sudac Alessandro Nencini, objavljujući svoju jučerašnju presudu.




Meredith Kercher iz južnog Londona, ubijena je 2007. godine. Polugolo tijelo 21-godišnje Kercher, s više od 40 ubodnih rana i prerezanim grlom, pronađeno je u lokvi krvi u apartmanu u Perugi koji je dijelila s Knox. Tužitelji su u tvrdili da se radilo o seksualnom napadu i ubojstvu počinjenom pod utjecajem droge. Počinitelji su, prema optužbi – Knox, Sollecito i trećeoptuženi diler Rudy Guede, iz Obale Bjelokosti. Guede je priznao krivnju i osuđen je na 16 godina zatvora, koju odslužuje u Italiji. Navodni motiv bilo je odbijanje Kercher da sudjeluje u orgijama.

Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.