fbpx
Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri, 2011 // Wikipedia

AL QAEDA 17 GODINA POSLIJE: Od najgorih terorista u povijesti do suradnika u Libiji, Siriji i Jemenu

Autor: Ratko Martinovic

Sedamnaest godina nakon 9/11 Al Qaeda uživa sve bolji PR.

‘Mainstream’ javnost godinama je vjerovala kako su ‘teorije zavjere’ o obuci Al Qaede u Afganistanu tijekom vladavine Sovjeta ‘apsolutna ludost’. Danas se suradnja s CIA-om sve manje promatra kroz konspirativne naočale.

Prosječan Amerikanac ne vjeruje ni u suradnju Al Qaede i CIA-e 80-tih u Afganistanu

Al Qaeda je prošla kroz potpunu medijsko-administrativnu tranformaciju. ISIL je poslužio kao idealna prilika da se ovu terorističku skupinu javno ublaži i proglasi isključivo umjerenom organizacijom koja ima širi potencijal. Sličan proces prošao je izraelski Likud koji je prošao put od zloglasnih terorista iz Irguna do današnje vladajuće stranke. Na ruku im ide i činjenica da su im članovi poglavito državljani Saudijske Arabije i da se napad na Afganistan tako može distancirati od podrijetla same skupine, a samim time bi se i ogranci mogli marketinški razdvojiti – naročito prilikom penetracije u politički život raznih zemalja na koje aspiriraju. Iako nemaju pretjeranog iskustva, ciljaju na kartu islamskog aktivizma koji je Siriju praktički u potpunosti polarizirao – kada terorist postane oporbeni lider, lakše je manipulirati stanovništvo.


A u tome su im u mnogočemu pomogli zapadni mediji. Isti oni koji su ih opravdano demonizirali za sudioništvo u terorističkim aktivnostima kasnije su im tepali epitetima poput ‘oporbe’, ‘revolucionara’ ili ‘religijskih predstavnika’. Sve to bi bio već prepoznatljivi i uhodani recept da ovaj puta u Rat protiv terorizma nije ulupano 1.5 bilijuna dolara pa mnogima diplomatska rješenja nisu najpoželjnija moguća solucija. Kompleksan teroristički svijet u kojem se za prevlast bore razne struje omogućio je Al Qaedi da se repozicionira, naročito u pogledu vladavine u sjeverozapadnoj Siriji, odnosno Idlibu. Tamo je čak promijenila i ime u HTS iliti Hayat Tahrir al-Sham. NY Times ih je svojevremeno nazivao i ‘vladom’ čime im je dodatno dao legitimitet, posebice za međunarodnu trgovinu naftom.

Vjerni američki saveznik u Libiji, Sudanu, Jemenu i Siriji

No kako je moguće da američka javnost ne promatra situaciju kao veleizdaju? Kontroverzno ubojstvo bin Ladena mnoge je zadovoljilo, a brojni analitičari tvrde i kako je za suvremene generacije brzih informacija i društvenih mreža jednostavno prošlo previše vremena od 9/11. A u suradnju s CIA-om i danima afganistanske obuke ionako malo ljudi vjeruje ili ima dostupne informacije. Europa je pak naviknula na slične prevrate iz terorizma u revoluciju ili politiku. SAD danas itekako želi snažnu Al Qaedu – posebice na području Idliba i Libije. Plašenje kemijskim oružjem i humanitarnom katastrofom uvijek se izvlači iz ormara, unatoč neprikosnovenoj činjenici kako su upravo savezničke snage i ‘posijale demokraciju’ na području nekadašnje Gadafijeve sekularne džamalhirije. No taj problem relativno lako ‘ode pod tepih’ – samo zaboravite izvještavati s terena nakon invazije.

Taj recept odlično pali u Jemenu gdje su bivši teroristi postali najozbiljniji saveznici Saudijskoj Arabiji i SAD-u. Koji naravno samo savjetodavno pomaže koaliciji u borbi protiv Houthija. Koje Zapad naziva ‘teroristima’ jer se bore protiv regularnog režima. Dok u Siriji regularni režim nazivaju ‘terorističkim’. Slična situacija je i u brojnim arapskim zemljama, a Sudan i Somalija su samo na vrhu popisa. Dovoljno je samo promijeniti ime u Maghreb ili Ansar al-Sharia pa vam je zajamćen i dug politički život. U vremenima kada PR preko noći mijenja košulje i najgorim krvnicima, te kada najžešći ratni zločinci dobivaju Nobelove nagrade za mir, doista je sve moguće. Pa da i zloglasna Al Qaeda kroz samo 15 godina postane vjerni američki saveznik…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.