Ako preživi, Gadafi će se družiti s Gotovinom i Mladićem

Autor: hina

Ovo je drugi put da ICC izdaje uhidbeni nalog protiv nekog šefa države nakon sudanskog predsjednika Omara al-Bashina 2009. i 2010. za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u ponedjeljak je na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti izdao nalog za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija.

Tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo u svibnju je zatražio da sud izda nalog za uhićenje zbog ubijanja prosvjednika u Libiji nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a slučaj prijavilo sudu.

“Zločini se nastavljaju danas u Libiji i Gadafi mora biti uhićen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili”, priopćio je Moreno Ocampo.

EU o uhidbenim nalozima ICC-a za Gadafija

Europska unija je primila u ponedjeljak na znanje odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o izdavanju uhidbenog naloga za vođu libijskog režima Muamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika obavještajne službe Abudlaha al-Senusija ističući važnost načela da najteži zločini ne smiju ostati nekažnjeni.

“Europska unija podsjeća na temeljno načelo Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda da najozbiljniji zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini ne smiju ostati nekažnjeni. Ukidanje nekažnjivosti osoba koje čine takve zločine pridonosi sprječavanju tih zločina”, kaže se u izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

“Europska unija u potpunosi podupire Međunarodni kazneni sud koji igra ključnu ulogu u promicanju međunarodne pravde. ICC je važan instrument u promicanju poštovanja humanitarnog prava i ljudskih prava, koji na taj način pridonosi sigurnosti, pravdi i vladavini zakona te očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti”, dodaje Ashtn.




Visoka predstavnica ističe da neovisnost istrage ICC-a u Libiji mora biti u potpunosti poštovana.

ICC je u ponedjeljak ocijenio da postoje “utemeljeni razlozi” za sumnje da su Gadafi, njegov sin i al-Senusi počinili zločine koji spadaju u njegovu nadležnost te izdao uhidbene naloge.

To je drugi put da ICC izdaje uhidbeni nalog protiv nekog šefa države nakon sudanskog predsjednika Omara al-Bashina 2009. i 2010. za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid.




Bijela kuća pozdravila odluku ICC-a

Bijela kuća u ponedjeljak je pozdravila odluku Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) koji je izdao nalog za uhićenjem Moamera Gadafija, ocijenivši kako je to novi znak da je libijski vođa izgubio legitimitet.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame priopćila je kako mora postojati odgovornost i pravda kada je riječ o zločinima koje je počinio Gadafi. “Ovo je još jedan pokazatelj da je Moamer Gadafi izgubio legitimitet. Ovo je još jedan korak u procesu u kojemu on treba biti proglašen odgovornim”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Carney je također kazao kako potez ICC-a odražava ozbiljnost sukoba. “Odluka suda ističe važnost koalicijskih napora u Libiji”. SAD nema kopnenih vojnih snaga u Libiji, no u sklopu NATO-ovih koalicijskih snaga američke trupe izvele su nekoliko zračnih napada.

NATO: Nalog za uhićenjem naglašava Gadafijevu izolaciju

Izdavanje naloga za uhićenjem libijskog čelnika Moamera Gadafija što ga je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti “još jedanput naglašava njegovu i izolaciju njegova režima” te opravdava utemeljenost operacija u Libiji, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Odluka ICC-a o izdavanju uhidbenog naloga protiv pukovnika Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, koju je Haški tribunal objavio oko podneva, “još jedanput ističu sve veću izolaciju režima”, rekao je Rasmussen, dodavši kako ta odluka opravdava “utemeljenost NATO-ove misije u Libiji, a misija je zaštititi libijski narod od Gadafijevih snaga”, prenio je France presse. “Zločini se nastavljaju i danas u Libiji i Gadafi mora biti uhićen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili”, priopćio je tužitelj ICC-A Luis Moreno Ocampo.

Libijski pobunjenici, kojima NATO pomaže, sada su u blagoj prednosti u odnosu na snage lojalne Gadafiju, izjavio je u ponedjeljak glavni podtajnik UN-a za politička pitanja Lynn Pascoe. “Unatoč tome što ne znamo sve pojedinosti vojne situacije na terenu, jasno je da sada blagu prednost imaju oporbene snage, kojima NATO povremeno pomaže napadima iz zraka”, rekao je Pascoe. Ovo je prvi put, prenosi Reuters, da je jedan UN-ov dužnosnik javno kazao kako se ratna situacija u Libiji okreće u korist pobunjenika otkad su, prije više od tri mjeseca, NATO-ove snage, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti, počele bombardiarnja da bi zaštitile civilno stanovništvo.

U današnjem NATO-ovu bombardiranju uništen je luksuzni autobus za Gadafijeva putovanja, parkiran u njegovoj rezidenciji u Tripoliju, prenijele su agencije. Autobus, koji je Gadafi često koristio tijekom svojih putovanja po Libiji pogođen je dvjema raketama. Ranije tijekom dana agencije su izvijestile o dvjema snažnim eksplozijama u središtu Tripolija gdje se nalazi Gadafijeva rezidencija, no tada nije objavljeno što je pogođeno.

Pobunjenici kažu da će nalog ICC-a ubrzati Gadafijev pad

Libijski pobunjenici pozdravili su naloge za uhićenje Moamera Gadafija i njegovog sina Saifa al-Islama kao i čelnika obavještajne službe Abdulaha al-Senusija koje je izdao Međunarodni kazneni sud ocijenivši da će to ubrzati odlazak libijskog čelnika s vlasti.

“Krajnje smo sretni što se cijeli svijet ujedinio u progonu Gadafija za zločine koje je počinio”, rekao je glasnogovornik pobunjeničkog vijeća Džalal al-Galal telefonom iz Bengazija. “Ljudi se takvim odgovorom osjećaju osvećeni”.

Na pitanje hoće li ICC-ov nalog za uhićenje učiniti manje vjerojatnim Gadafijev odlazak s vlasti i napuštanje zemlje Galal je rekao da “Gadafi ionako nije nikada bio spreman napustiti zemlju”. “On kupuje vrijeme i održava se na svom teritoriju koliko god može. To će samo ubrzati odlazak Gadafija i njegovog režima”.

Galal je rekao i da su sada razgovori o pregovorima bespredmetni. “Nakon ovog naloga sve je irelevantno. Ne možemo pregovarati s ratnim zločincima. Svijet je potvrdio što cijelo vrijeme govorimo. On je ratni zločinac i zato mu treba suditi”, rekao je Galal.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.