Ako Iran ne bude surađivao oko nuklearnog programa slijedi blokada izvoza njihove nafte

Autor: hina

Pregovori Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) se odvijaju dobro, ocijenio je u utorak u Beču iranski dužnosnik koji sudjeluje u dvodnevnim pregovorima.

-Razgovori se odvijaju u dobrom smijeru i u konstruktivnoj atmosferi- rekao je novinarima Ali Asgar Sultanija.

Iran treba dokazati da je spreman na ustupke u pregovorima sa šest sila: pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) i Njemačkom. Prve razgovore sa šestorkom Iran je održao u travnju u Istanbulu nakon 15-mjesečne stanke, a idući krug očekuje se u Bagdadu.

Iran trpi niz sankcija kojima ga Zapad kažnjava za nepotpunu suradnju oko nuklearnog programa, a novi stupanj sankcija je blokada izvoza iranske nafte koju mu nameću Sjedinjene Države i Europska unija.

Zapad sumnjiči Iran da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi razviti atomsku bombu, što Iran odbacuje i tvrdi da njegove potrebe za energijom rastu uporedo s rastom stanovništva.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je uoči sastanka da Zapad želi vidjeti ‘konkretne iranske prijedloge i korake’. Među njima je slobodan pristup inspektorima IAEA-e postrojenju u Parchinu jugoistočno od Teherana gdje bi Iranci mogli pripremati pokuse nuklearnog oružja.

Službeni Teheran takve optužbe odbacuje kao ‘djetinjaste’ i ‘smiješne’ i pristup Parchinu uvjetuje širim sporazumom s IAEA-om, što Zapad smatra odugovlačenjem.

Dok Zapad želi da Iran prekine obogaćivanje uranija, Iran želi ublažavanje sankcija, a tomu će Zapad teško udovoljiti bez većih ustupaka Teherana.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.