Twitter

Afganistanci nakon 4 godine izlaze na izbore, sumnja se na prijevare!

Autor: Hina

Afganistanci u subotu izlaze na više puta odgađane izbore, prve otkako je 2014. u zemlji okončana borbena misija NATO-a.

Uspješni izbori poslali bi snažnu poruku talibanima i tzv. Islamskoj državi i ujedno otvorili put za planirane predsjedničke izbore iduće godine.

Glavni afganistanski donatori traže da se izbori održe jer ih smatraju važnom prekretnicom za zemlju u koju su uložili milijarde dolara.

Međutim, izbore je zasjenila zabrinutost zbog namještanja glasova i sigurnosti u toj ratom razrušenoj zemlji, u kojoj je više od tisuću civila ubijeno ove godine u bombaškim napadima militanata.

I prijašnji izbori obilježeni prevarama, sumnja se u pravi broj birača

Oko 8,8 milijuna registriranih birača iz 33 afganistanske pokrajine birat će 250 parlamentarnih zastupnika. Birači u 34. afganistanskoj pokrajini – Gazniju – ostat će kod kuće. Tamo neće biti izbora zbog prijepora oko krojenja izbornih jedinica.

Prijašnji izbori u Afganistanu okaljani su izbornim prijevarama i strahuje se da bi diskreditirani proces mogao ponovo izazvati političku krizu.




Uoči ovih izbora velike političke stranke i analitičari već su izrazili skepsu u pravi broj registriranih birača.

U četiri izborne jedinice broj registriranih birača premašuje procijenjeni broj građana s pravom glasa za više od 100 posto, navodi se u izvješću Afganistanske mreže analitičara.

Početkom prošlog mjeseca Velika koalicija Afganistana, koju čini nekoliko moćnih oporbenih stranaka, pokazala je lokalnim medijima tisuće lažnih osobnih iskaznica i ustvrdila da postoje dokazi o raširenoj prijevari.




Promatrači traže izborne reforme

Mohamad Jusuf Rašed, čelnik Slobodnog i poštenog izbornog foruma Afganistana, institucije koja radi na tome da izbori budu transparentniji, kaže da se promatračke organizacije drže u mraku tijekom procesa registracije birača.

Oni traže izborne reforme, posebice korištenje biometrije – otisaka prstiju i fotografija za identifikaciju birača – na dan izbora.

U pokušaju da udovolji tim zahtjevima afganistanska vlada kupila je 22.000 komada biometrijske opreme za birališta.

Broj međunarodnih promatrača na izborima, među njih ukupno 6500, bit će najmanji od početka američke intervencije 2001.

Talibani će učiniti sve da pokvare izbore

Osim sprječavanja namještanja izbora, i sigurnost birača veliki je izazov za zemlju u kojoj je 13,8 posto biračkih jedinica pod potpunom kontrolom talibana, a oko 30 posto je sporno.

Vlada planira rasporediti više od 50.000 vojnika diljem zemlje kako bi se brinuli za sigurnost, navodi ministarstvo unutarnjih poslova.

Međutim, od 7383 biračkih mjesta samo će 5106 biti otvoreno, a ostatak će ostati zatvoren iz sigurnosnih razloga, priopćilo je izborno povjerenstvo dodajući da će stanovnici tih područja glasovati na mobilnim biralištima.

Nasilje je obilježilo izborni proces od samog početka. Dosad je ubijeno najmanje devet kandidata. Za jedno ubojstvo odgovornost je preuzela tzv. Islamska država dok su ostala i dalje neriješena.

Talibanski militanti prošli su tjedan nazvali izbore “američkom zavjerom u svrhu daljnjeg opravdavanja strane okupacije” i zarekli su se da će učiniti sve što je u njihovoj moći da blokiraju glasanje.

Militanti su rekli da će napasti svakog tko pokuša učiniti izborni proces uspješnim, posebice afganistanske snage sigurnosti.

Trenutni mandat parlamenta produžen više od tri godine

U međuvremenu, kandidati i birači dovode u pitanje ulogu parlamenta i njegovu legalnost. Sadašnji mandat parlamenta produžen je za više od tri i pol godine.

Marjam Sama, ugledna voditeljica vijesti i kandidatkinja u prijestolnici Kabulu, kaže da je parlament samo simboličan i da je pun korumpiranih zastupnika koji rade u svoju korist.

Kao jedna od više od 600 kandidatkinja koje se natječu za parlament, Sama želi raditi u javnom interesu i “vratiti povjerenje javnosti”.

Međutim, Matiula Habib, 20-godišnji građanin Kabula, kaže da neće izaći na izbore jer ne vjeruje da bi njegov glas nešto promijenio. On smatra da će ovi izbori biti obilježeni još većim namještanjima od bilo kojih prijašnjih.

“Što će dobroga to donijeti?”, upitao je.

Sohrab Džavhari, također iz Kabula, smatra da će čak i izbori obilježeni prijevarom biti bolji nego nikakvi.

Rekao je da će izaći na izbore jer je to “bolje nego ne činiti ništa”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.