Administracija nema pouzdanog osumnjičenika za 11. rujan

Autor: Tomislav Tustić

Kratak podsjetnik o zajedničkom nazivniku navodnih počinitelja terorističkih napada koji su označili početak tisućljeća.

Centar za ustavna prava (CCR) izvijestio je o postojanju video i audio zapisa na kojima su zabilježene ‘prinudne tehnike ispitivanja’ što ih je iskusio Mohamed al-Qahtani.

Navodni član al Qaeda, poznatiji kao dvadeseti otmičar (20th hijacker), bio je subjekt smjernica i metoda implementiranih, odobrenih i nadgledanih od bivšeg Državnog tajnika Sjedinjenih Država i traženog zločinca Donalda Rumsfelda, a sve uz znanje i podršku zapovjednika Guantánama, general bojnika Geoffreya Millera.

U svom izvješću od 5. listopada 2009. godine CCR izražava gorku nevjericu zbog činjenice da je vlada propustila potvrditi postojanje snimke koju razna državna tijela potražuju punih sedam godina.

– Vladino ispitivanje al-Qahtania bilo je predmet višestrukih vojnih, pravosudnih i kongresnih istraga. Postojanje ovih vrpci trebalo je biti potvrđeno prije puno godina – izjavio je odvjetnik CCR-a Gitanjali S. Gutierrez.

‘Ne-optuživi’

Terećenja protiv al-Qahtania odbačena su 12. Svibnja 2008. godine, iako je tada izostalo službeno objašnjenje, razlog je u sažetku ponudila Susan J. Crawford u svojstvu ‘sazvanog neovisnog tijela vojne komisije’ čija je misija revizija postupaka u Guantánamu.

– Mi smo mučili (Mohammed al-) Qahtania, – izjavila je Crawford u intervjuu s Bob Woodwardom iz Washington Posta.




Ona je slučaj odbacila bez predrasuda, ostavljajući prostor za tužitelje da kasnijeg datuma nanovo pokrenu postupak i podignu nove optužnice.

Administracija bez pouzdanog optuženika

Potvrda postojanja dugo traženih zapisa o ispitivanju služi kao podsjetnik o zajedničkom nazivniku svih optuženih za napade od 11. rujna. U 2007. godini CIA je priznala prikrivanje i uništavanja vizualnih dokaza vezanih uz mučenja navodnih urotnika Zacariasa Moussaouia i Abu Zubaydaha.




Agencija je 15. lipnja 2009. godine oslobodila ‘visoko uređene’ prijepise napravljene tijekom suđenja u kojima se preispitivao borački status zatvorenika, a otkrivene informacije pružaju kakav-takav uvid u prirodu uništenih zapisa.

– Nakon što je prošlo nekoliko mjeseci, tijekom kojih sam ja umalo izgubio svoj razum i svoj život, oni su se pobrinuli da ne umrem – svjedočio je Zubaydah, dodavši da je ‘umalo umro četiri puta’ i tvrdeći da je zlostavljanje istražiteljima ‘pomoglo’ da zaključe kako on nije visoko rangirani operativac al Qaeda za kojeg su vjerovali da ga drže u pritvoru.

Nedostatak osumnjičenika koji nisu kompromitirani mučenjem postaje očigledniji s Khalid Sheikh Mohammedom, samo-prozvanim ‘osmišljenikom’ napada od 11. rujna čiji nedostatak kreativnosti (i kredibiliteta) već dugo zabavlja medije u glavnoj struji i navodne suučesnike u uroti Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashiria. U ožujku 2007. godine Sheikh Mohammed je preuzeo odgovornost: ‘Ja sam od A do Z odgovoran za operaciju 11. rujna’, pisalo je u izjavi koja je svjetlo dana ugledala u isto vrijeme dok je on stajao pred vojnom komisijom i nudio još jednu ispovijest.

– Ja izmišljam priče – rekao je.

Detalji o otkrivenim zapisima i ‘prinudnim tehnikama ispitivanja’ koje je izdržao al-Kathani dostupni su u izvješću CRC-a, dok je doslovni prijepis saslušanja sa Suđenja o preispitivanju boračkih statusa (CSRT) dostupan na stranicama ACLU-a.

Autor:Tomislav Tustić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.