fbpx
Photo by John Moore/Getty Images

(+18 FOTO) Kako voditi kartel? Priručnik za sve koji žele da im odrezane glave, bujne ljepotice, milijuni i život na nišanu bude svakodnevnica

Autor: Ratko Martinovic

Nakon što je u meksičkoj saveznoj državi Sonora pronađeno šest odrubljenih glava u hladnjaku, mediji polako vraćaju fokus na gorući rat narko kartela za prevlast na terenu. Ustroj se mijenja i neka nova lica izviru na površinu.

‘El Chapo’ polako gubi kontrolu, naziru se novi ‘kingpinovi’

Nakon što je krajem 2006. godine meksička Vlada proglasila strateški potpuno promašen rat protiv narko kartela po uzoru na Reaganove narko ratove, ubijeno je ili nestalo više od 200.000 ljudi, i to samo u Meksiku. Vojska i policija okomili su se na narko kartele, no poput scenarija viđenog u Kolumbiji tako što je samo rezultiralo dizanjem ljestvice korupcije na najviše instance, brojnim atentatima na one nepotkupljive i njihove obitelji, te razbijanje megakartela na manje podružnice koje su s vremenom dodatno ojačale. A u procesu bjesni krvavi rat u kojem najveću cijenu plaćaju civili. Već se jednostavnom analizom dijagrama teritorijalne supremacije kartela može zaključiti kako je Tijuana izgubila i ono malo teritorija što je imala, Juarez je minoriziran na teritorij vlastite općine, Gulf je zbog (ne)prirodnih paktova malo proširio djelatnost dok je Beltran-Leyva sindikat još više sabijen na par obalnih gradova.


Samim time, primat su preuzeli razbijeni Los Zetas, Sinaloa koja pretendira na apsolutnu premoć i kontroverzni Jalisco, relativno novi kartel koji silovito zauzima tuđe teritorije i medijske stupce puni brojnim masakrima i krvoprolićima. Vitezovi Templari završili su vladavinu La Familia Michoacana kartela, no nakon atentata na njihove lidere rađa se La Nueva Michoacana koja tek treba povratiti nekadašnji utjecaj. Sinaloa počinje i završava jednim kultnim imenom. Joaquin ‘El Chapo’ Guzman meksička je verzija ‘El Patrona’ Escobara – organizacijski inovator i ‘mastermind’ mozgom je i silom došao na tron, a narod je kupio sličnim rješenjima poput svog prethodnika. Po vlastitom priznanju, upoznali su se i sastali u Medellinu u Pablovoj kući, te je tamo Guzman dobio zanimljive insajderske informacije o vođenju narko kartela.

Mayo Zambada i El Mencho stvarni su vladari Meksika

Par godina kasnije, ‘El Chapo’ Meksiko pretvara u plantažu maka i kanabisa s 23.000 milja usjeva, na području većem od današnje Kostarike. Upravljao je na vrhuncu s 24 od 32 meksičke savezne države – s carstvom razgranatim na preko 50 globalnih država i kontrolom većine saveznih država SAD-a. Sve do uhićenja koje je uslijedilo ‘cinkanjem’ glumca Seana Penna Sinaloa je rušila sve povijesne rekorde u zaradi putem prometa droge. Kokain, heroin i marihuana polako su prepuštali poziciju Crystal Methu i zloglasnom fentanilu čija je epidemija potresla same temelje Trumpove administracije. Njegovo uhićenje samo je ‘šlag na torti’ DEA-ine strahovlade – uhićeni su i ‘Chuyin’ (Juarez), ‘Z-42’ Morales (Los Zetas), ‘El Cuini’ (Jalisco), te čitav niz njihovih suradnika. Tako kartele ili vode iz zatvora ili se stvara posve nova hijerarhija s obzirom na situaciju na terenu. Ovo je otprilike slika današnjih vođa i zapovjednika organizacija:

SINALOA – VOĐA: Ismael ‘Mayo Zambada’ García // ŽIVE LEGENDE: Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (zatvor) // Damaso Lopez ‘El Licenciado’ Nunez (zatvor) // Rafael Caro ‘Narco of Narcos’ Quintero (osnivač legendarnog proto-kartela Guadalajara)

JALISCO – VOĐA: Nemesio ‘El Mencho’ Oseguera Cervantes // ŽIVE LEGENDE: Érick Valencia ‘El 85’ Salazar // Abigael ‘El Cuini’ Gonzalez-Velencia (zatvor) // Jorge Luis ‘La Garra’ Mendoza-Cardenas

LOS ZETAS – VOĐA: José María ‘Z-43’ Guízar Valencia (zatvor) // ŽIVE LEGENDE: Miguel ‘Z-40’ Treviño-Morales (zatvor) // Oscar Omar ‘Z-42’ Treviño-Morales (zatvor) // Juan Francisco ‘Kiko’ Trevino-Chavez (zatvor) // Juan Gerardo ‘El Huevo’ Trevino-Chavez (zatvor)
GULF – VOĐA: Luis Alberto ‘El Pelochas M-28’ Flores Blanco (zatvor) // ŽIVE LEGENDE: Jose Alfredo ‘Contador’ Cardenas-Martinez (zatvor) // Jose Antonio ‘Don Chucho’ Romo-Lopez

BELTRAN-LEYVA LOS MAZATLECOS – VOĐA: Fausto ‘El Chapo Isidro’ Meza Flores // ŽIVE LEGENDE: Héctor Beltrán Leyva (zatvor) // Alfredo Beltrán Leyva (zatvor) // Jose Luis Ruelas-Torres

JUAREZ – VOĐA: Juan Pablo Ledezma // ŽIVE LEGENDE: Jesus Salas ‘Chuyin’ Aguayo (zatvor) // ŽIVE LEGENDE: Julio Cesar ‘Sexto’ Olivas-Torres (zatvor)
TIJUANA – VOĐA: Alberto ‘El Piloto’ Arellano // ŽIVE LEGENDE: Benjamín Arellano Félix (zatvor) // Eduardo Arellano Félix (zatvor) // Francisco Javier Arellano Félix (zatvor) // Luis Fernando ‘El Ingeniero’ Sánchez Arellano (zatvor)

NUEVA MICHOACANA – VOĐA: José de Jesús ‘El Chango’ Méndez Vargas (zatvor)

LOS CABALLEROS TEMPLARIOS – VOĐA: Dionisio Loya Plancarte // ŽIVE LEGENDE: Servando ‘La Tuta’ Gómez Martínez (zatvor)

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-40480405

Jalisco je ‘de facto’ bivše vojno krilo Sinaloe, odnosno odmetnuti članovi koji žele teritorijalnu prevlast. Oni su jedini otvoreno odgovorili vojsci, policiji i političarima ratnim akcijama i terorističkim napadima. Pa ne čudi da je DEA lobirala u obavještajnim krugovima da narko karteli budu proglašeni ‘teroristima’ čime bi pali pod brojne 9/11 zakone i omogućili značajniju vojnu intervenciju u Meksiko. Kartel je nedavno proglašen najvećom nacionalnom prijetnjom, a da misle ozbiljno pokazale su i otmice Guzmanovih sinova – koji su kasnije ipak pušteni na slobodu. Dovoljno govori činjenica da su i Mayo Zambada iz Sinaloe i El Mencho iz Jalisca kao ‘kingpinovi’ kartela i dalje na slobodi. Potonji je bivši visokopozicionirani policijski službenik, stoga pod kontrolom ima čitavu policijsku hijerarhiju i ministarstvo. DEA pak posebno budno traži legendarnog osnivača Guadalajara kartela Rafaela Caru Quintera koji je davne 1985. prekršio nepisano pravilo neubijanja DEA-inih službenika.

Predsjednik protiv kartela legalizacijom droga

Danas je najtraženiji bjegunac koji je odležao skoro tri desetljeća u zatvoru, težak milijardu dolara i živuća legenda narko kartela koja poput medijske zvijezde daje intervjue i uživa u naslijeđu. Glava mu je ucijenjena na vrtoglavih 20 milijuna dolara. Brojni analitičari tvrde da su rušenju Gulf, Los Zetas i ostalih nekoć moćnih kartela kumovali upravo političari i selektivni obračun s kriminalom. Zato su se stvorile brojne osvetničke grupacije građana i vojnih plaćenika, paramilitarne skupine i odmetnuti nepotplaćeni policajci i vojnici. Sinaloa i Jalisco orkestrirano su udarali na kartele tijekom državne ofenzive, no paralelno su sklapali i nove biznise – od spomenutih novih narkotika do traffickinga, rudarenja i crpljenja nafte i zemnog plina. Ubojstva novinara i aktivista dosegnula su rekordne razine sve do predsjedničkih izbora.

A meksička Vlada udarila je na najbolniju točku – legalizacijom kanabisa su kartelima izbili superioran izvor zarade. Od tada svake godine po 20% Amerikanaca više umire od predoziranja opioidnim drogama. Samo su prošle godine karteli ubili 25.000 ljudi, a brojke bi ove godine mogle biti još i veće. Što je glomazniji budžet od prometa narkoticima, to narko kartelima više raste moć. Trumpova najava gradnje zida završila je prije nego je i počela. Novi meksički predsjednik razvio je potpunu reformu okršaja s kartelima – legalizacija droga, specijalne vojno-policijske snage, socijalna pomoć sirotinji i državni poslovi u favelama. Hoće li sve i upaliti, vrijeme će vrlo brzo pokazati…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.