fbpx
Iran // Kauilapele's Blog

12 ZAHTJEVA SAD-a PREMA IRANU ‘Ako ovo ne učinite, udarit ćemo vam najveće sankcije u povijesti!’

Autor: R.M.

Da je Donald Trump posebno usredotočen na Iran odavno je poznato, a novi dio sage dvanaest je zadataka koje SAD postavlja ovoj zemlji.

Tajnik SAD-a Mike Pompeo bacio se na iznošenje 12 zadataka koji za cilj imaju izbacivanje Irana iz interesno-strateške sfere Bliskog istoka i prepuštanje potpune supremacije Izraelu. Iznio ih je tijekom obraćanja konzervativnom ‘think-tank’ udruženju ‘Heritage Foundation’ u Washingtonu i vrlo brzo je pridobio fokus svjetskih medija.

Točke su sljedeće:

1. Predajte IAEA-i (Međunarodna agencija za atomsku energiju) svu dokumentaciju o ranijoj vojnoj primjeni nuklearnog programa i za stalno zatvorite i napustite takav program


2. Zaustavite obogaćivanje i reprocesiranje plutonija, te zatvorite sve reaktore s teškom vodom

3. Dopustite IAEA-i bezrezervni pristup svim lokacijama diljem zemlje

4. Zaustavite program razvoja balističkih raketa, kao i lansiranja ili razvoja sustava koji mogu nositi nuklearne glave

5. Pustite na slobodu sve građane SAD-a kao i partnere SAD-a

6. Zaustavite podršku ‘terorizmu’ Bliskog istoka i skupinama poput Hezbollaha, Hamasa i Islamističkog Jihada

7. Poštujte suverenitet iračke Vlade i dopustite demobilizaciju, razoružavanje i dezintegraciju šijitskih milicija
8. Zaustavite vojnu pomoć Houthi pobunjenicima u Jemenu

9. Povucite sve vojne snage iz Sirije

10. Zaustavite podršku Talibanima i ‘teroristima’ u Afganistanu, kao i mirne luke liderima Al-Qaede
11. Rasformirajte Islamističke revolucionarne garde poput Quda i njihovu podršku ‘teroristima’

12. Prekinite s prijetećim ponašanjem prema susjedima koji su partneri SAD-a, kao i prijetnje prema Izraelu, Saudijskoj Arabiji ili UAE, zaustavite cyber-terorizam

Kritičari su odmah uzvratili da bi bilo zanimljivo kada bi Iran s gotovo identičnim uvjetima odgovorio i SAD-u koji je notorno poznat kao jedina država koja je upotrijebila atomske bombe, godinama podržava i naoružava skupine poput Al Nusre i ISIL-a koje licemjerno naziva ‘oporbom’ i ‘revolucionarima’, podržava ratne zločine i humanitarnu krizu u Siriji i Jemenu, zločinačke postupke Izraela i Saudijske Arabije, Al-Qaedu u Libiji i ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet gotovo svih zemalja u okruženju.

Nadodaju i da Iran nema niti jednu jedinu bazu u blizini SAD-a dok SAD ima desetke baza u neposrednom okruženju ove tisućljetne države. Pompeo i Republikanci na takva pitanja ne žele odgovoriti.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.