fbpx
Wikipedija

SVI SMO IH SE PRIDRŽAVALI Odluke Stožera civilne zaštite nisu bile ustavne?

Autor: Dnevno/M.V.

Ustavni sud Republike Hrvatske po službenoj je dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je temeljem toga, ali i temeljem postojećih zakonskih propisa, donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, javlja N1.

Temeljem toga, sud će ispitati usklađenost s Ustavom triju odluka, odnosno preporuka stožera. Pa je prema ovom sudu, potrebno ispitati koji je odnos Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, ali i Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH te Odluka o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, sa samim Ustavom.

Pokretanje postupka iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda, a inicijativa je pokrenuta početkom lipnja. U inicijativi se, između ostalog, predlaže i da se ispita je li Stožer civilne zaštite prekršio i čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite, odnosno postoje li i dalje “posebne okolnosti” temeljem kojih su Stožeru dane ovlasti propisane zakonom.


Do 25. lipnja 2020. godine, sud je za ovu temu zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti, od čega 8 u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

“Na naprijed spomenutim predmetima intenzivno se radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podatci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje”, izvijestili su sa suda.

Ustavni će sud, sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku. Naposljetku, na Ustavnom sudu naglašavaju i “da se prema svojoj stabilnoj praksi, Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”, zaključuju.

HDZ-ovac KOJEG ISTRIJANI VOLE ‘Moja Istra nikada nije bila crvena, nego narodnjačka i antifašistička’
Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.