fbpx
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

SVI POSLOVI DARINKA DUMBOVIĆA I NJEGOVE OBITELJI S GRADSKIM TVRTKAMA: Na preprodaji zemljišta zaradili pravo bogatstvo

Autor: Andrej Jelušić

Potres je razotkrio ionako lošu infrastrukturu u Petrinji, ali i gradonačelnika tog grada Darinka Dumbovića.

Kako prenosi Jutarnji list, Dumbović oko sebe ima mali krug poduzeća koja posluju s poduzećima u vlasništvu Grada, a usko su povezana s njegovom obitelji.

Tijekom posljednjih šest godina u stečaju i likvidaciji, a s više od tri milijuna kuna nikad plaćenih dugovanja, završile su dvije obiteljske tvrtke Dumbovićevih, međutim, jedna novoosnovana danas vrti milijune te u vlasništvu ima čak tri vrijedne parcele u poduzetničkoj zoni Mošćenica, istoj onoj u kojoj je Grad nedavno kupio zemljište po devet puta većoj cijeni nego što je istu zemljišnu česticu prodao prije pet godina.


Poslovni procvat Dumbovićevi doživljavaju nakon što je otac Darinko izabran za gradonačelnika Petrinje, gdje sada privodi kraju svoj drugi gradonačelnički mandat, a iza sebe je u međuvremenu odradio i jedan saborski. Darinko i supruga mu Dubravka te sinovi Darko i Ivan, bili su vlasnici obiteljskog poduzeća Dumbović d.o.o. u Starčevićevoj 35, odnosno pekarnice kojom su putem te pravne osobe upravljali od 2002. godine, u vrijeme kada je Darinko bio petrinjski dogradonačelnik.

Stečajni postupak nad tvrtkom otvoren je 2014., kada je Darinko je iza sebe već imao godinu gradonačelničkog mandata. Dvije godine poslije stečajni će postupak biti zaključen, a nijedan od vjerovnika koji su od posrnulog poduzeća potraživali gotovo dva milijuna kuna neće uspjeti spasiti ni kune.

Najveći među njima bila je Porezna uprava, kojoj je poduzeće dugovalo više od milijun kuna. Ostale iznose potraživale su uglavnom banke, HEP, Hrvatske šume, a 38.000 kuna i Grad Petrinja, pa je tako gradonačelnik Dumbović bio u jednom trenutku predstavnik vjerovnika koji je od vlastitog poduzeća morao namiriti dugovanje.

Zanimljivo je kako se nije naplatila niti Porezna uprava jer je od 2010. godine imala pravo nad četiri dostavna vozila marke Citroën i spremno rješenje o ovrsi nad njima. Stečajni upravitelj Ivan Kapor u svojem je izvješću konstatirao da je nakon višekratnih pokušaja preuzimanja u posjed predmetnih vozila od dužnika zaprimio očitovanje da su vozila u cijelosti rashodovana te da nemaju nikakvu vrijednost.

Nije stečajni upravitelj uspio naplatiti ni potraživanje od 665.000 kuna prema Dum-Peku, poduzeću također u vlasništvu Dumbovićevih, sa sjedištem na istoj adresi, Starčevićeva 35. Je li novac “izvučen” ili se doista radilo o poslovnom odnosu dvaju poduzeća, neće se nikada saznati.

Dum-Pek je, naime, osnovala Dumbovićeva snaha Nikolina Kovačević, udana Dumbović, a onda ga je preuzeo njezin suprug, Darinkov sin Darko. Poduzeće je također završilo u stečaju, na prijedlog Fine 2016. godine, kada je iza sebe imalo dvije i pol godine blokade računa i 1,2 milijuna kuna dugovanja državi i dobavljačima. U vlasništvu su imali samo automobil VW Passat iz 1996. godine, koji je otpisan onako kako su otpisani i Citroëni iz poduzeća Dumbović.
Gradonačelnikov sin Darko Dumbović također je završio pred vratima osobnog bankrota, barem na papiru, jer je Fina prošle godine podnijela svoj zahtjev sudu Petrinji.

Međutim, dok se na jednoj strani događao krah njihovih dvaju poduzeća, isti su ljudi s trećom tvrtkom, Titan Commerceom koji su 2015. osnovali Nikolina i Darko Dumbović, okretali milijune. Prema dostupnim podacima u 2019., dakle godini u kojoj je zaključen stečaj Dum-Peka na istoj adresi, Starčevićevoj 35, Titan Commerce je ostvarivao prihod od čak 8,2 milijuna kuna, 3 milijuna kuna više nego godinu prije.

Uspjeli su to, između ostalog, i poslovima s gradskim komunalnim poduzećima, Komunalcem i Privredom, kojima su odmah nakon osnivanja postali stalni dobavljači zaštitne odjeće te pružatelji usluga strojevima. Samo u posljednje tri godine Titan je sklopio poslove u s Privredom u iznosu od 752.000 kuna i Komunalcem u iznosu od 633.000 kuna.
Nekoliko mjeseci kasnije te 2015. godine Siščanin Dejan Dobrečević u Petrinji za deset kuna osniva građevinski j.d.o.o. Skela Banovina, koje će danas raditi sve važnije građevinske zahvate na području Petrinje čiji je investitor Grad.

Kako doznaje Jutarnji, Dobrečević i Dumbović su “mejaši” i u vrlo dobrim odnosima u Luščanima, gdje Dumbović ima vikendicu. Osim toga, Skela Banovina kupila je dva zemljišta od Grada u Poslovnoj zoni Mošćenica 2016. godine za mizerne svote. Jedno se, kako je otkrio Telegram, od 3157 kvadrata, kupljeno za 63.000 kuna, preprodalo poduzeću Bannia za 250.000 kuna, koje je potom od tog poduzeća ponovno otkupio Grad, sada za 565.000 kuna, za smještaj doniranih kontejnera nakon potresa, kako se gradonačelnik Dumbović opravdao Telegramu.

Vlasnici tvrtke Bannia d.o.o., Mladen Beljo iz Dugog Sela i Mislav Tadić iz Svetog Ivana Zeline, i prije su uspješno poslovali s Gradom Petrinjom. Njihova druga tvrtka, Tenaco grupa, kupila je pogon bivše Stolarije za 670.000 kuna, odnosno za milijun kuna manje nego što je Grad tražio za taj prostor prije desetak godina. Tvrtka Bannia, osim toga, trebala je preuzeti 76 posto osnivačkih prava petrinjske javne ustanove Centar za šljivu i kesten, ali je posao upropastio potres.

Što se tiče zone Mošćenica, tamo su 2016. Skela Banovina, odnosno Dumbovićev Titan commerce, kupili tri parcele ukupne površine 6305 kvadrata za svote od 34.860, 35.760 i 55.280 kuna. Iz primjera parcele Skele Banovine, čijem je zemljištu vrijednost udeveterostručena u posljednjih pet godina, može se lako izračunati koliko bi danas vrijedila zemljišta Titan commercea.

U zonu je u međuvremenu uloženo 27 milijuna kuna za komunalna opremanja, od čega 22,762.478,21 bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iz tog razloga, ali i zbog ishođenja građevinske dozvole, porasla je cijena zemljišta koje je Grad prodavao za 20-ak kuna po kvadratu, a onda platio 180 kuna po kvadratu.

No ni tu priči nije kraj. Manji dio zemljišta za tu zonu Grad Petrinja otkupljivao je od fizičkih osoba, pa tako i od Darinka Dumbovića. Četvorni metar livade 2010. mu je plaćan po cijeni od 49 kuna, dakle dvostruko više nego što će ga Grad preprodati kao građevinsko zemljište poduzeću Dumbovićeva sina i drugim investitorima u zonu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.