fbpx
Foto: Pixabay

SVI KUKAJU DA NEMA PARA, ALI STVARNOST JE POSVE DRUGAČIJA: Ne samo da rastu stambeni krediti, već i oni od kojih bi se to najmanje očekivalo

Autor: Dnevno.hr

Krajem rujna su ukupni krediti stanovništva dosegli nevjerojatnih 141 milijardu kuna, što predstavlja rast od 0.4 posto u odnosu na kolovoz i čak 4.1 posto u odnosu na rujan prošle godine.

Tako su ukupni krediti stanovništva u odnosu na kraj 2020. viši za 3,6 posto (+4,8 milijardi kuna).

U ukupnim kreditima udio kunskih kredita je 55,2 posto. Ako se gleda po sektorima, na osnovi stanja, i dalje se bilježi rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,8 milijarde kuna na kraju rujna bili za 0,7 posto ili 454 milijuna kuna viši u odnosu na kolovoz ove godine.

Rastu i nenamjenski krediti

Kada se gleda godišnja razina realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,5 posto što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec kad je godišnji rast iznosio 10,3 posto.

Iz središnje banke navode kako se ubrzao rast stambenih kredita s 10,8 posto u kolovozu na 11,2 posto u rujnu, kao i gotovinskih nenamjenskih kredita, a o,8 posto na 1,3 posto, te se rast ukupnih kredita stanovništvu ubrzao s 4,6 posto na 4,8 posto.

U rujnu su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,8 posto u odnosu na rujan 2020. odražavajući nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma. Naime, od studenog 2020. su bilježili negativne godišnje stope rasta.

Jedan od razloga zašto građani pojačano ulažu u nekretnine je strah od ulaganja u druge oblike financijske imovine jer nitko nije siguran kako će se kretati gospodarstvo u vrijeme pandemije.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.