fbpx
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘SVI HRVATI IMAJU ODGOVORNOST!’ Yossi Gevir šalje poruku: Spominje ustaše, ‘o tome treba učiti i prihvatiti to’

Autor: N.K

“Svi Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom poviješću, koja uključuje i ustaški režim”, rekao je Hini Yossi Gevir, direktor za međunarodna pitanja u Yad Vashemu, a budući da uskoro postaje svjetski lider sjećanja na Holokaust, Hrvatskoj je to i velika odgovornost i prilika.

Naime, Hrvatska 1. ožujka od Švedske preuzima jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

“Rijetkost je da predsjedanje preuzme zemlja s komunističkom prošlošću”, rekao je Gevir.


Foto: Boris Kovacev / CROPIX

“Negirao se Holokaust”

“Komunističke sile poricale su da se dogodio Holokaust i desetljećima se nije prezentirala cijela priča”, rekao je.

Holokaust je ovdje proveden za vrijeme NDH i ustaškog režima Ante Pavelića od 1941. do 1945. Gevir je istaknuo da je ustaški režim bio “zločinački režim na puno načina”, ali da on može govoriti samo o jednom – odnosu prema židovskoj manjini.

“To je bila okrutna, konzistentna, višegodišnja politika i, da nisu poraženi, nastavili bi s tim”, uvjeren je predstavnik Yad Vashema.

“Svi Hrvati imaju odgovornost”

Ustaše i nacisti su u Auschwitz deportirali više od šest i pol tisuća hrvatskih Židova. Povrh toga, Hrvatska je imala i vlastiti logor smrti, Jasenovac. Oko 30.000 hrvatskih Židova umrlo je tijekom Holokausta, odnosno 80 posto židovskog stanovništva u zemlji.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“O tome treba učiti i prihvatiti to. Svi Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom poviješću, a ta povijest uključuje ustaški režim”, rekao je Gevir.

“Ustaški režim, srećom, nije predstavljao sve Hrvate. Mnogi Hrvati su se borili protiv toga, vjerojatno je bilo još puno onih koji su se tiho protivili, a bilo je i onih koji su htjeli pomoći Židovima i drugima koje je progonio ustaški režim”, dodao je.
Gevir je naglasio da su svi Hrvati “odgovorni za čuvanje sjećanja na Holokaust”, kao i da se to čini “točno i ispravno”.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.