Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SVETE MISE ĆE SE SLUŽITI SUKLADNO EPIDEMIOLOŠKIM PREPORUKAMA: Otkriveno i kako bi ove godine mogao izgledati pastoralni pohod svećenika obiteljima!

Autor: Ines Brežnjak

Kardinal Josip Bozanić održao je s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim redoviti susret s arhiđakonima i dekanima, izvijestili su danas iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tema susreta bili su pastoralni izazovi i djelovanje u trenutnim epidemiološkim okolnostima, s naglaskom na razdoblje došašća i božićnih blagdana. Kardinal je istaknuo da aktualnu situaciju nije potrebno ni dramatizirati niti relativizirati, već joj prikladno pristupiti adekvatnim djelovanjem u skladu s promjenjivim i drugačijim okolnostima.

Bozanić je zahvalio dekanima Nadbiskupije na njihovoj raspoloživosti, predanosti i marljivosti u pogledu pravovremene komunikacije i djelovanja na svojim područjima te je istaknuo da su trenutne okolnosti pokazale koliko je za život Crkve važna služba dekana, osobito kad je posrijedi omogućivanje primanja duhovnih dobara u svim župama dekanata.

Što se tiče slavlja svetih misa, Bozanić je pozvao na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji. Uz slavlje svetih misa prema epidemiološkim mjerama i preporukama, preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati misnom slavlju.

Što se tiče sakramenta pomirenja i pohoda bolesnika u božićno vrijeme, na sastanku je rečeno da se treba prilagoditi okolnostima da se vjernike ne zakida za ova duhovna dobra. Prijedlog je da se u svakoj zajednici osmisle načini djelovanja i skrbi za one kojima je to u ovim trenucima osobito potrebno.

Pastoralni pohod svećenika obiteljima održat će se i ove godine, uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera sukladno novonastalim okolnostima. Na sastanku je istaknuto kako se ne treba držati uobičajenih dosadašnjih termina, nego se pohod može obaviti u dužem vremenskom razdoblju i tijekom prvih mjeseci nadolazeće godine.

Preporučljivo je da se, što se tiče i božićnog pohoda obiteljima, novonastale okolnosti razmotri eventualno i sa župnim pastoralnim vijećem kako bi se našla najprikladnija rješenja u ovom vremenu pandemije, imajući u vidu odgovornost za zdravlje, kako čitave zajednice, tako i svećenika, istaknuli su na sastanku.
Organizacija župne kateheze za djecu i mlade također se prilagođava u skladu s okolnostima, slijedeći mjere koje provode škole na dotičnom području, priopćeno je nakon sastanka. Diljem Nadbiskupije nastavlja se s dosadašnjim načinima održavanja toga važnog oblika crkvenoga djelovanja, a svećenici su stoga pozvani na supsidijarnost i uzajamnu bratsku pomoć glede organizacije župnih kateheza.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.