Foto: Screenshot/YouTube

Švedska povukla radikalan potez, uskoro se podiže njihova zastava: Čeka se odgovor Putina

Autor: I.G.

Nakon dva stoljeća vojne neutralnosti, Švedska službeno postaje 32. članica NATO saveza, obilježavajući značajan korak za zemlju koja se dosad držala vojne nesvrstanosti kako bi izbjegla konflikte s Rusijom.

Premijer Švedske Ulf Kristersson u Washingtonu će predati ratifikacijske dokumente šefu američke diplomacije Antonyju Blinkenu, označavajući formalni ulazak zemlje u savez nakon dugih pregovora s pojedinim članicama NATO-a. Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjeljak biti podignuta ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Inače, Rusija je prošli tjedan obećala poduzeti “protumjere” kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti “o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO”. Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Foto: Guliver Image

Reakcija na rusku invaziju

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, povijesno su izbjegavale članstvo u NATO-u, formiranom tijekom Hladnog rata protiv bivšeg Sovjetskog Saveza. Švedska, koja nije doživjela rat od sukoba s Norveškom 1814. godine, doprinosi međunarodnim mirovnim snagama.

Helsinki i Stockholm istovremeno su najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je, podsjetimo, pokrenuo rat protiv Ukrajine te je kao jedan od razloga naveo “širenje NATO-a”. Obzirom da je zbog njegova rata protiv Ukrajine NATO postao jači za dvije ekonomski i vojno moćne članice, jasno je da je postigao upravo suprotno od onog što je želio.

Finskoj je odobren pristup savezu prošlog travnja, a proces pristupanja Švedske bio je otežan pregovorima s Turskom koja je prigovarala zbog švedske popustljivosti prema kurdskim aktivistima izbjeglima na švedski teritorij jer dio njih Ankara smatra teroristima.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Orban traži ‘poštovanje’

Na putu se Švedskoj našao i mađarski premijer. Viktor Orban dao je svoj  pristanak, ali je prije završetka procesa od Stockholma zatražio “poštovanje” nakon godina “ocrnjivanja” njegove politike.

Mađarski parlament krajem veljače konačno je ratificirao članstvo Švedske u NATO-u. Prema anketi radija SR emitiranoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela “previše žrtava” radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.
Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njezinih čelnika, pa je tako glavni zapovjednik oružanih snaga Micael Byden u siječnju izjavio da se njegovi sunarodnjaci “moraju mentalno pripremiti za rat”. Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom prosinca potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njezinu tlu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.