fbpx
Foto: Unsplash / ilustracija

‘SVEĆENIKA JE TREBALO IZOLIRATI OD MOGUĆIH ŽRTAVA!’ Snažne reakcije na slučaj iz Sotina: ‘Što je radio DORH? Ovdje se radi o sprezi’

Autor: Dnevno.hr

Svećenik, psiholog te član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Josip Bošnjaković jutros je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao da je svećenika iz Sotina prijavljenog za seksualno zlostavljanje trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Naime, župnika iz Sotina, koji je preminuo pretprošle godine, majka maloljetnice prijavila je za zlostavljanje svoje kćeri 2018. godine, a đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije ga udaljio iz župe te naveo da je slučaj DORH-u prijavio 2017.

Sisački biskup Vlado Košić jučer tvrdi, ništa se nije tajilo niti se koga štitilo, a onda je izrekao nešto što je zaista odjeknulo u javnosti.


“Mediji koji propagiraju pornografiju i ne znam kakve erotske filmove, sad su oni ispit društva i savjesti, a mi u crkvi smo kao neki pedofili, skrivači zlostavljača, mislim… Potpuno izokrenuta percepcija koja se nameće i koja je potpuno netočna.”

Bošnjaković: Svećenika je trebalo maknuti od doticaja sa žrtvama

Član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Bošnjaković rekao je da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se usprkos prijavama ne događa promjena, te da je svećenika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić rekao je da je pristup bio kriv.

“Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama”, rekao je Matulić i dodao da je nadbiskup prijavio taj slučaj DORH-u, upitavši se što je DORH radio.

“Ovdje se radi o sprezi”, dodao je Matulić.

Na pitanje koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika “ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama”. Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.
“Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari”, rekao je Bošnjaković.

Matulić je rekao da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda, te da je njezin postotak među katoličkim klerom nešto niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Matulić je rekao da “ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti”.
‘Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati’

“Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati”, poručio je.

“Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena slučajeva govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine kako ublažiti sve te posljedice”, rekao je Matulić.

Bošnjaković je rekao da se povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem. Rekao je da je materijalna nadoknada štete opravdana i potrebna, ali samo simbolična, naglasivši među ostalim važnost “duhovnog obeštećenja”.

“A to je javna isprika i pokajanje od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga”, rekao je Bošnjaković i dodao da se Crkva u zadnjih 20 godina vrlo intenzivnije počela suočavati s prijavama za seksualno zlostavljanje. Rekao je da je to tema i teološke naravi, “jer kako je moguće da se u Crkvi, koja naviješta radosnu vijest, događaju te stvari?”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.