Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Svećenik najavio kako će izgledati blagoslov kuća: Evo popisa novih pravila

Autor:

Bliže se najljepše doba godine, Božić i božićni blagdani. No ovaj će blagdan Božića biti će posve drugačiji od svih drugih do sada.

Don Ante Žderić, svećenik je u splitskoj Župi Prečistog srca Marijina – Gospe Fatimske.

OpširnomFacebook objavom opisao je kako će izgledati nadolazeći blagoslov kuća za vrijeme Božićnih i novogodišnjih blagdana i u ovom vremenu pandemije koronavirusa s kojom ćemo dočekati i drugi veliki kršćanski blagdan ove godine –  Božić.

Objavu don Ante Žderića prenosimo u cijelosti:

Dragi župljani i svi ljudi dobre volje!
Bliži se vrijeme došašća i božićnih blagdana. To je vrijeme u kojem smo na intenzivan način posvećeni Bogu u okviru priprave za svetkovinu Kristovog rođenja, te posvećeni bližnjima, s obzirom da je Božić obiteljski blagdan. Ove godine ovo sveto vrijeme dočekujemo u uvjetima pandemije covid 19/koronavirusa, koji je na svjetskoj razini obilježio gotovo čitavu 2020. godinu. Početkom pandemije, ovog proljeća, nadali smo se da je riječ o kratkotrajnoj krizi koju ćemo brzo nadvladati i da ona neće ostaviti značajnije posljedice na život svijeta, društva, Crkve, obitelji i svakog pojedinca. Na žalost, svjedoci smo da se pandemija razbuktala i da joj ne naziremo kraj, a da su nezine posljedice nesagledive. Svijet je u krizi.
Poštovana braćo i sestre, kao vjernici, po sakramentu krštenja, dio smo velike Božje obitelji koju zovemo Crkva. Dio smo i društva i svijeta za koji smo pozvani brinuti se, dati svoj udio u izgradnji mira i dobra cjelokupnog ljudskog roda. I oni koji nisu vjernici, koji nisu u Crkvi, naša su braća i sestre. Svi smo djeca jednog Boga. Ovo Božje sinovstvo obvezuje nas brinuti o svima i poduzimati sve da, među ostalim, zaštitimo od bolesti i sebe i druge. Zato vas, pohvaljujući za dosadašnju požrtvovnost, i dalje potičem da se revno držite svih epidemioloških mjera koje su propisane. Jednako tako, opominjem da ne nasjedate na različite teorije zavjere oko nastanka covida 19/koronavirusa, kao i na omalovažavanja opasnosti od njega, čak do negiranja, što je, na žalost, prisutno u našem društvu i dijelu medija, osobito na društvenim mrežama. Vjerniku mora biti strano svako suprotstavljanje rezultatima znanosti, osobito medicinske, kao i protivljenje propisanim zdravstvenim mjerama. Vjera podrazumijeva znanost i bio bi teški grijeh nijekati znanstvene spoznaje.

Bliži se vrijeme godišnjeg blagoslova obitelji u vašim domovima. Ove godine je naš Nadbiskup odredio da taj blagoslov provedemo sukladno epidemiološkoj situaciji. Mi smo se odlučili za opciju ove vas godine ipak pohoditi, počevši od prvog ponedjeljka došašća. Prilikom tog pohoda očekujemo da nas dočekate noseći maske, bez rukovanja i uz distancu. Dakako, i mi ćemo se držati svih epidemioloških mjera. Ukoliko netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata stana/kuće, bez ulaska. Jednako tako, ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijevanje je kršćanska vrlina. U tom slučaju vašu obitelj i stan/kuću možemo blagosloviti bilo kad tijekom godine. Odgovornost mora biti na prvom mjestu. Vaši svećenici i časne sestre uvijek su uz vas. (P)ostanite nam dobro i zdravo!

Radujući se našim predstojećim susretima i u crkvi i u vašim domovima, zazivam na vas Božji blagoslov – napisao je Facebooku don Ante Žderić.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.