Foto: Guliver Images, imago/Sven Simon

Sve za srpstvo, srpstvo ni za što: Otkrivamo kako se može postati četnički vojvoda

Autor: Dnevno.hr

Zastupnici crnogorskog parlamenta nedavno su sa 46 glasova za, 19 protiv i jednim suzdržanim, izglasali vladu koju je predložio mandatar Milojko Spajić.  Vladu je podržala prosrpska i proruska desnica čiji je čelnik Andrija Mandić prethodno izabran za predsjednika parlamenta, no nisu ušli u vladu.

Njegova bi koalicija u vladu mogla ući početkom 2025. kad bi se prema njihovom sporazumu vlada trebala rekonstruirati.


No, ubrzo se u Podgorici okupilo nekoliko tisuća prosvjednika zbog izbora Mandića, inače četničkog vojvode, za predsjednika skupštine Crne Gore.

Prosvjednici: ‘Vučiću, džukelo’

Na njihovim transparentima je pisalo: “Vučiću, džukelo, slomit ćeš zube na Crnoj Gori”, “Izgubismo Drugi svjetski rat”, “Ne četničkoj vladi”.

Jedna od organizatorica skupa Jelena Marković iz Liberalne partije rekla je da je izbor Mandića pokazatelj urušenih državnih institucija u Crnoj Gori. “Četnički vojvoda pripada strani koja promovira mrak kroz klerofašizam, nacionalizam… Branit ćemo i obraniti Crnu Goru”, rekla je Marković.

Foto: Marko Markovic / CROPIX/Andrija Mandić na fotografiji

Kako se postaje četnički vojvoda?

Vijest da u novoj vlasti Crne Gore važnu funkciju obnaša netko tko je četnički vojvoda u susjednim zemljama odjeknula je bombastično. Mnogi se pitaju, kako se točno danas, u 21. stoljeću, postaje četnički vojvoda?

O tome su već ranije pisali brojni srpski mediji, detaljno objašnjavajući procedure. Naime, nakon Drugog svjetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. stoljeću. Titula se može dobiti samo na dva načina.

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Dva načina dodjele čina

Prvi je da sam kralj, u ovom slučaju prijestolonasljednik Srbije Aleksandar II Karađorđević, dodijeli nekome čin četničkog vojvode, dok je drugi način da drugi ‘stariji po činu vojvoda’ dodijeli titulu nekome drugom.

U Drugom svjetskom ratu titulu vojvode je dodjeljivao Vojvoda Birčanin, po nalogu Draže Mihailovića. Vojvode u Bosni, Lici i Dalmaciji je birao Birčanin osobno.
Opasno se kuha u Crnoj Gori: Četnički vojvoda ulazi u vlast

Tekst zakletve: Sve za srpstvo, srpstvo ni za što

Zakletva četničkog vojvode ide, kako je ranije pisao Telegraf, ide ovako:

“Ja (ime i prezime), zaklinjem se svemogućim Bogom da ću svagda i u svim prilikama, biti vjeran, svom dušom odan i poslušan Srpskom narodu i da ću i životom i čašću zastupati njegove interese. Nikada neću iznevjeriti, niti se poniziti pred onima koji rade protiv interesa srpskog roda po cijenu života i časti. Dano vojvodstvo branit ću i svagda poštovati. Sve za srpstvo – srpstvo ni za što! S vjerom u Boga, za kralja i domovinu!”.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.