Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SVE VIŠE MALE DJECE TREBA HITAN SMJEŠTAJ: Udomitelja nedovoljno, domovi ‘pucaju po šavovima’, a samo 15 mališana posvojeno je prošle godine!

Autor: L.B.

Dječji dom Zagreb u Nazorovoj stavio je u posljednje je vrijeme u pogon sve raspoložive resurse za prihvat što je moguće više djece, no prema standardu, ustanova bi trebala imati njih najviše 60. U Nazorovoj ih je smješteno 87.

No, takva situacija tamo nije novost, već traje neko vrijeme, a kako kažu u domu, razlog je pojačani nadzor centara za socijalnu skrb nad obiteljima nakon tragičnih događaja na Pagu i u Novoj Gradiški, i povećani broj djece koja se izdvajaju iz rizičnih obitelji.


U Nazorovoj danas primaju samo hitne slučajeve, dok su mnogu djecu prisiljeni i odbiti, a zbog pojačanog pritiska stavili su u funkciju sve dječje krevetiće koje su imali u pričuvi, piše Novi list.

Prekapacitirani za malu djecu u Nazorovoj

“Problem prekapacitiranosti imamo na lokaciji u Nazorovoj gdje zbrinjavamo malu djecu, u dobi do sedam godina. Na jučerašnji dan imali smo 87 djece, a prije nekoliko dana čak 90, što je 30 više od maksimalnog kapaciteta. U istim prostorima, dakle, umjesto 60 boravi skoro 90 djece, a kapacitirani smo za 60, i po broju odgojnog osoblja i medicinskih sestara i prostorno”, rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica doma.

Ona ističe i da je u uvjetima pandemije posebno teško funkcionirati.

“Upetljale su nam se i ove pandemijske mjere, a čim vam jedna sestra ili teta odgajateljica iskoči iz stroja, iskače vam cijela skupina, ide se u izolaciju, tako da je to dodatno pridonijelo otežanim uvjetima za rad. Mislim da je pandemija s porastom nasilja u obitelji razlogom povećanog broja djece koju treba izdvojiti iz biološke obitelji”, istaknula je.

‘Većinom su to bila upravo djeca mlađa od sedam godina’

Međutim, postoji još jedan razlog. Naime, niz domova je zatvorio dio svojih kapaciteta za smještaj djece, očekujući da će se planom deinstitucionalizacije razviti udomiteljstvo, a tu se podbacilo. Za nezbrinutu djecu u dobi od 0 do 7 godina danas, osim doma u Nazorovoj, skrbe još i dječji domovi u Rijeci, Splitu, Osijeku, ali u puno manjoj mjeri.

Povećani pritisak na zbrinjavanje djece tako se odrazio u ovom zagrebačkom domu, gdje se još prije nekoliko godina tijekom godine zaprimilo u prosjeku 125 zahtjeva za smještajem, a lani su od njih tražili da smjeste 450 mališana.

Većinom su to bila upravo djeca mlađa od sedam godina, za koju se tražilo hitno izdvajanje iz obitelji. U Domu u Nazorovoj primili su ih 120.
Istodobno, iz doma je otišlo 90-ak djece, i to 50 posto u vlastite obitelji, u udomiteljske obitelji otišlo je 20-ak djece, a posvojeno ih je samo 15. Čim se dijete stabilizira u ustanovi, ako nema uvjete za posvojenje ili za povratak u vlastitu obitelj, smještanje u kvalitetnu udomiteljsku obitelj bi definitivno bilo najbolje rješenje, no kako udomitelja nema dovoljno, djeca u domu ostaju godinama.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.