Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

SVE VIŠE KUPAČA NA SJEVERU JADRANA PRIJAVLJUJU PECKANJE PRILIKOM KUPANJA U MORU: Otkriven i uzrok, više ih je nego prijašnjih godina!

Autor: L.B.

Ovog se ljeta brojni kupači u Primorsko-goranskoj županiji žale na senzacije peckanja prilikom kupanja u moru, a sada je otkriven i uzrok tome, piše Novi list.

Djelatnici Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju potvrdili su prisustvo zooplanktona iz reda Radiolaria, zrakaša na području sjevernog Jadrana.

Za vrijeme posljednjeg uzorkovanja koje su proveli u sklopu redovitog praćenja, u mrežnim uzorcima je utvrđeno prisustvo velikog broja jedinki zrakaša.

Spadaju u red morskih planktonskih praživotinja

Naime, riječ je o organizmu naziva radiolaria, koji spada u red morskih planktonskih praživotinja. U prosjeku su veličine 0,15 mm (od 100 μm do 2 mm), a nastanjuju uglavnom topla mora gdje su sastavni dio zooplanktona.

Moguće ih je naći od površine do dubina od 5.000 metara. Vrlo raširena vrsta je Acanthometron elasticum. U Jadranu je česta tzv. morska hladetina (Thalassicola pelagica).

Većina zrakaša ima pravilnu skeletnu kućicu raznolikih, najčešće kuglastih i kacigasto-zvonolikih oblika, od amorfnoga silicijeva dioksida (SiO2 · nH2O) ili od stroncijeva sulfata.

U mnogih se po površini tijela pojavljuju zrakasto poredane silicijske iglice, odakle dolazi i ime, a u nekih kroz rupičastu ljusku prolaze pseudopodiji. Taloženjem skeleta zrakaša nastaje radiolarijski mulj i litificirane stijene radiolarite (npr. 360 m visok masiv na Barbadosu).
Foto: Pixabay

Nisu štetni za zdravlje kupača

Njihovo je prisustvo u ovo doba godine uobičajeno, a ove ih je godine znatno više nego prijašnjih godina, što se može povezati s činjenicom da je ovo prva godina u kojoj se brojni kupači, diljem Primorsko-goranske županije žale na senzacije peckanja dok se nalaze u moru.

Prilikom kupanja kupači osjećaju peckanje na koži, a po izlasku iz mora trljanje ručnikom može pojačati osjet peckanja. No, nakon tuširanja ili spontanog sušenja peckanje prestaje. Na koži kupača ne ostaje vidljiva iritacija (u obliku osipa ili sl.).

Naime, peckanje je rezultat mehaničke iritacije kože obzirom na skelet zrakaša.
Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetni utjecaj zrakaša na zdravlje kupača, navodi se u priopćenju koje potpisuju doc.dr.sc. Arijana Cenov dipl.sanit.ing. i Dobrica Rončević, dr.med. spec.epidemiologije i subspecijalist zdrav.ekologije, a dostavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.