Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O COVID REDARIMA! Stručnjak otkriva što smiju, a što ne smiju! Ovo su pravila igre

Autor: Dnevno

Ugostitelji su ogorčeni novim mjerama za kafiće i restorane te navode da bi ovo mogao biti zadnji čavao u lijes ugostiteljstva u vrijeme korone. Posebno je sporan dio koji se odnosi na takozvane “covid redare”, koje, kako je rečeno, moraju osigurati sami ugostitelji na svakih pedeset gostiju. Prema novim preporukama oni bi trebali biti zaduženi za provedbu uputa, a njih je dužan educirati i opremiti organizator skupa.

O tome tko će imati ulogu “covid-redara” i kako osoba bez ikakvih ovlasti može provjeravati poštuju li ljudi mjere razgovarali smo sa kriminalistom i stručnjakom za sigurnost Željkom Cvrtilom.

“Tu će ulogu igrati tko drugi nego vlasnici ili konobari. Sumnjam da će u kriznim situacijama vlasnici ugostiteljskih objekata imati još novaca plaćati neku osobu sa strane poput zaštitara. Ono što može redar je upozoriti nekog da postavi masku, da se ponaša u skladu s mjerama, to je sve što može. Ako to neće htjet onda će morati alarmirati vjerojatno Stožer civilne zaštite ili policiju. No, ako bude puno tih intervencija, teško da će se moći sve pokrivati”, rekao je Cvrtila i naglasio da “covid redar’”neće imati ovlasti zaustaviti, zadržati, identificirati, niti primjenjivati sredstva prinude na osobi koja se neće ponašati u skladu sa preporukama.

“Najniža ovlast policijskog službenika je upozorenje, to je ovlast koja proistječe iz Zakona o policijskim poslovima koja mu omogućava da upozorava građane. Običan građanin ako bude upozoravao drugog građanina, tu već može nastati konflikt. U slučaju da se upozorenje ne posluša, onda ima pravo koristiti veću ovlast, a to je zapovijed. Ako se i to ne posluša, može primjenjivati određene sankcije, odnosno sredstva prisile, što ovdje neće biti slučaj i moguće”, rekao je Cvrtila.

No, ukoliko se mjere ne budu primjenjivale, slijede kazne do 70.000 kn. Cvrtila smatra da je dužnost ugostitelja primijeniti preporuke, među kojima je zadužiti nekog tko će obavljati funkciju redara, a odgovornost će biti na onome tko ih ne poštuje.

“Kolika su utemeljenja za kažnjavanje je drugi par rukava. Po meni bi puno bolje mjere bile da se na ulazu mjeri temperatura, da se evidentira osoba koja je došla u određeni ugostiteljski objekt i da se na samom ulazu se upozori osobu kako se mora ponašati. Već na ulazu možete selekcionirati osobe na temelju toga šmrće li, kiše ili izgleda bolesno. U tom slučaju jednostavno kažete ‘ne možete ući’. Ako vidite da nema masku, isto tako kažete ‘ne možete ući bez maske’. To su stvari koje su na samom početku najbolja prevencija”, zaključio je Cvrtila za portal Otvoreno.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.