fbpx
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

SVE SE DOZNALO! Inspekcija pročešljala bolnice u kojima je bila Čavajda, evo tko je gdje zgriješio

Autor: Ivor Kruljac

Najavljena i za mnoge, dugoočekivana inspekcija Ministarstva zdravstva u slučaju Mirele Čavajde, otkrila je svoje rezultate.

Razgovori s djelatnicima i pregled cjelokupne dokumentacije zagrebačkih bolnica KBC-ova Sv. Duh, Sestre milosrdnice i KB Merkura, otkrili su detalje postupanja prema trudnici koja je za prekid trudnoće s teško bolesnim fetusom morala otići u susjednu Sloveniju.

“Utvrđeni su proceduralni propusti u KB Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi”, stoji u izvješću zdravstvene inspekcije dodajući da je određen i nadzor jedne privatne bolnice u kojoj je bila Čavajda, a o čemu će izvijestiti u narednim danima.


Merkuru bez zamjerki

Inspekcija je navela kako KB-u Sv. Duh nije poštivao djelovanje prvostupanjske komisije, koja je kasnije ispravljena i upućena na drugostupanjsku komisiju u KBC-u Zagreb. Što se tiče Sestara Milosrdnica, ta bolnica nije obavijestila Čavajdu o pravu obraćanja KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu, tijekom donošenja svoje odluke.

“Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB Sv. Duh, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje”, navodi izvješće inspekcije.

Dodaju kako KB Merkur u svojem postupanju nije imalo propusta pri odlučivanju prvostupanjsku komisije te su pacijenticu uputili u KBC Zagreba na drugostupanjsko mišljenje.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.