fbpx
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

SVE OSTAJE U OBITELJI Oranice kupio djed za unuka. Ne bi bilo čudno da unukov otac nije vukovarski gradonačelnik

Autor: S.P.

Od korupcije i nepotizma izgleda nije imun ni otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, Ante Penava.

Naime, kako piše Jutarnji list, on je kupio dvije oranice ukupne površine hektar i pol na području Borova naselja u svibnju 2019. godine. No, to ne bi bilo ništa čudno da dva tjedna prije nego što je kupio spomenute parcele, od kojih se jedna nalazi na trasi buduće obilaznice Vukovara između Bršadina i Trpinje, Ante Penava kupio još dva poljoprivredna zemljišta na drugom kraju grada. Ta se zemljišta nalaze na izlazu iz Vukovara prema Sotinu, u ulici Čvorkovac.

Jedna oranica je površine 7089 četvornih metara, a druga 6519 četvornih metara. Kako je vidljivo iz kupoprodajnog ugovora, platio ih je 50 tisuća kuna što je 3,67 kuna po kvadratu. To je otprilike ista cijena po kojoj je platio oranice u Borovu naselju odnosno znatno niža od tržišne cijene za poljoprivredna zemljišta na vukovarskom području. Tržišna cijena iznosi oko osam kuna po četvornom metru.


U Jutarnjem listu je objavljeno kako ni to nije sve, jer je otac vukovarskog gradonačelnika kupio još jednu, gore spomenutu oranicu u ulici Čvorkovac, površine 8321 četvorni metar, a platio ju je 35 tisuća kuna.

Vukovarski gradonačelnik je ustvrdio kako je u zadnjem slučaju “zapravo došlo do zamjene zemljišta s jednim vukovarskim poljoprivrednikom”.

Pritom je, kako je objasnio, Ante Penava tom čovjeku prodao oranicu površine 6519 kvadrata, dakle onu koju je kupio u svibnju 2019., a od njega kupio ovu od 8321 četvornog metra.

Učinili su to, rekao je za Jutarnji list Ivan Penava, na zamolbu tog poljoprivrednika, koji je time spojio tri čestice u jednu veliku obradivu površinu. No, s obzirom na to da je Grad Vukovar upravo u ulici Čvorkovac tijekom prošle godine imao infrastrukturne radove, a 12. veljače 2021. i službeno je okončana sanacija asfalta i tucanika u toj ulici, u Jutarnjem listu se pitaju “je li se gradonačelnik za ovu investiciju vrijednu 345 tisuća kuna odlučio, među ostalim i zato što mu otac tamo ima oranice.

“To nema veze jedno s drugim. Ulica Čvorkovac obnovljena je u sklopu programa obnove i izgradnje komunalne infrastrukture, što Grad Vukovar redovno radi kroz cijelu godinu i u cijelome gradu. Na početku te ulice ima nekoliko kuća do kojih je i ranije vodio asfalt, koji je s godinama prilično izrauban i oštećen te ga je bilo nužno sanirati, što je i učinjeno na zadovoljstvo stanovnika te ulice, a dodatno je postavljena i oborinska odvodnja. U drugom dijelu ulice, tamo gdje počinju poljoprivredne površine i gdje se nalaze i oranice u vlasništvu moga oca, bio je tucanik, a sada smo i to obnovili tako što je postavljen novi sloj tucanika”, rekao je Ivan Penava.

Dodao je kako bi “tom logikom gotovo u svakoj ulici mogli naći nekoga kome je netko na dužnosti ili funkciji u Gradskoj upravi, pa onda ispada da se u tim ulicama ne bi smjelo ništa raditi”.
“To je poanta. Mog oca i mene se proziva za kupovinu zemljišta temeljem povlaštenih informacija, što je apsurd koji sam već prije sedam dana objasnio, te da je kupljeno da bi se njime mešetarilo, jer preko njega prelazi obilaznica. A, evo upravo je na toj oranici u Čvorkovcu dokaz da se moj otac želi baviti uzgojem oraha i lješnjaka, i to skupa s mojim sinom Antom. Na toj oranici je već zasađen dio mladica oraha, a kolcima je označeno gdje će se posaditi ostali orasi. Inače, moj sin je krajem prošle godine registrirao OPG. I on je kupio oko dva hektara zemljišta na području Mikluševaca i tamo je zasadio lješnjake”, rekao je Ivan Penava.

To inače ne bi bilo čudno, ali njegov sin Ante je 19-godišnji student pa se postavlja pitanje od kuda mu 136 tisuća kuna, koliko je, kako je istaknuo njegov otac Ivan, platio oranicu u Mikluševcima.

Na to je Ivan Penava odgovorio kako je “većinu novaca dao njegov otac odnosno Antin djed”, a ne krije ni da je on osobno financijski pomogao koliko je trebalo.
“To je moja obitelj i ne vidim što je tu sporno, pogotovo jer su sve oranice kupljene od fizičkih osoba, a ne od države ili Grada Vukovara. Moj je otac u mirovini i odlučio je postaviti temelje neke OPG priče u koju je uključio svoga unuka, odnosno moga sina, a ja sam im pomogao koliko sam mogao i pomagat ću i ubuduće, pri čemu sigurno neću koristiti svoju poziciju da bih im osigurao bilo kakve povlastice”, zaključio je Penava za Jutarnji list.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.