fbpx
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Guliver

SVE OČI SVIJETA UPRTE SU U MOSKVU! Putin govori sve najljepše o Xiju: ‘On je moj dobar, stari prijatelj’

Autor: Dnevno.hr

Kineski predsjednik Xi Jinping stiže u trodnevni posjet Moskvi, što je prvi posjet nekog stranog čelnika otkako je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, prenosi Sky News.

Putin je u članku za službeni list vladajuće kineske komunističke partije People’s Daily njihov susret opisao kao “značajan događaj koji ponovno potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva” te kako se Rusija i Kina bore protiv “zajedničkih prijetnji”.

“Zahvalni smo za uravnotežen stav Kine oko događaja u Ukrajini, kao i za kinesko razumijevanje pozadine i pravih uzroka sukoba. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize”, napisao je Putin na što mu je Xi uzvratio uslugu u Rossiiskaji Gazeti, dnevnim novinama Kremlja.


Mirovni plan u 12 točaka

On je tamo napisao kako mirovni plan od 12 točaka, koji je Peking u veljači izradio kako bi se okončao rat u Ukrajini, odražava “jedinstvo stajališta svjetske zajednice”.

Ruski predsjednik je u članku za People‘s Daily napisao kako Xi i on imaju “velika očekivanja od predstojećih razgovora”.

“Xi Jinping je moj dobar, stari prijatelj s kojim imam najtopliji odnos… Odnosi između Rusije i Kine stalno jačaju i na najvišoj su razini u povijesti dviju zemalja. Postigli smo neviđenu razinu povjerenja u našem političkom dijalogu, a naša strateška suradnja uistinu je sveobuhvatne prirode i označava početak nove ere”, napisao je ruski predsjednik koji je osobno pozvao Xija da dođe u posjet Moskvi.

Kineski i ruski predsjednik će se u ponedjeljak prvo sastati jedan na jedan, nakon čega će uslijediti neformalan ručak. Daljnji razgovori nastavit će se u utorak kad će dvojica predsjednika dati izjave medijima.

Od početaka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine Peking pokušava pronaći ravnotežu između poziva na mir i izbjegavanja kritike Rusije. Peking je zanijekao optužbe SAD-a i NATO-a da Kina razmatra opskrbu oružjem kako bi pomogla Rusiji u ilegalnoj invaziji, za koju Putin u svom članku i dalje tvrdi da ju je “potaknuo Zapad”.

“Otvoren sam za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize i pozdravljam nedavne prijedloge kineskog predsjednika o prekidu vatre”, napisao je Putin.
‘Za složene probleme nema jednostavnih rješenja’

Xi u svom članku ističe kako kineski mirovni plan uključuje poštivanje suvereniteta svih zemalja, ukidanje bilo kakvih sankcija.

“On je konstruktivan i promiče političko rješenje… Za složene probleme nema jednostavnih rješenja, a prestanak rata osigurao bi stabilnost globalne proizvodnje i lanaca opskrbe. Do rješenja se može doći ako se svi budu rukovodili konceptom zajedničke, sveobuhvatne i održive sigurnosti te ako se dijalog i konzultacije nastave na ravnopravan, razborit i pragmatičan način. Ne postoji univerzalan model vlasti i ne postoji svjetski poredak u kojemu odlučujuća riječ pripada jednoj zemlji”, piše Xi u svojem članku.

Obojica predsjednika su naglasili važnost gospodarskog partnerstva svojih zemalja. Iako je Rusija od početka rata u veljači 2022. uglavnom odsječena od zapadnih tržišta, Putin je napisao kako trgovina njegove zemlje s Kinom raste, što dodatno jača suverenitet njihovih odnosa”.
 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.