Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sve mjere Vlade na jednom mjestu: Ovo je 30 proizvoda s novim cijenama, imat će posebnu oznaku

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove mjere kojima Vlada želi pomoći građanima da podnesu inflaciju.

Vlada će zamrznuti cijene 30 proizvoda, do sada su bile zamrznute cijene osam proizvoda, pa se ograničavaju za još 22. Kako je Plenković otkrio na uvodnom dijelu sjednice Vlade, radi se o petom paketu mjera.

Otkrio je da su se konzultirali s predstavnicima glavnih sindikalnih središnjica, gospodarskom komorom, maticom umirovljenika, sindikatom umirovljenika, udrugom gradova, predstavnicima trgovačkih lanaca i banaka. Dakle, rezimira, paket je plod konzultacija sa svim akterima.


“Paket sadrži mjere za najugroženije građane, umirovljenike. Donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost cijena osnovnih proizvoda u potrošačkoj košarici. Mjere koje poduzimamo imaju za cilj da se što prije ta putanja pada inflacije konkretizira. Predstavnici trgovačkih lanaca spremni su dati svoj doprinos i pojeftiniti određeni broj proizvoda, počet će ovih dana, siguran sam da će mnogi vratiti cijenu na razinu s kraja prošle godine. Kada je riječ o razgovoru s predstavnicima banaka, ključ je da će banke povećati kamatne stope na depozite, štednju građana”, rekao je uvodno premijer pa krenuo na predstavljanje mjera.

Foto: Vlada

Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Plenković je rekao da nove mjere vrijede 464 milijuna eura, a postojeće 551 milijun eura.

Cijene energije

“Ovo je poruka onima kojima kažemo da građani nisu osjetili ekonomsku krizu. Cijena za kućanstva ostaje ista, naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni. Mjera iznosi 102 milijuna eura”, rekao je premijer.

Foto: Vlada
Foto: Vlada

Cijena električne energije za javni i neprofitni sektor.

Foto: Vlada

Cijena energije za male poduzetnike.

Foto: Vlada

Za velike poduzetnike nema mjera
Foto: Vlada

Potpora umirovljenicima

Potpora umirovljenicima iznosi 72 milijuna eura, dosad je bilo pet paketa potpore za umirovljenike, rekao je premijer. Ovo su mjere za umirovljenike.

Foto. Vlada

Dodaci za djecu

Potpora korisnicima dodatka za djecu.

Foto: Vlada

Prijedlog odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda

Za ove proizvode cijena ostaje ista, a bila je ranije ograničena.
Foto: Vlada

Na ove proizvode cijena će biti ograničena

Foto: Vlada
Foto: Vlada

Evo kako prepoznati proizvode s ograničenim cijenama

Trgovci će dobiti oznaku za ograničene cijene i izgledat će ovako:

Foto: Vlada

Tako građani mogu znati na koje proizvode se odnosi ograničenje cijena.

Mjere za branitelje

Foto: Vlada

Prijedlog odluke o donošenju Izmjena Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini.

Foto: Vlada

Prijedlog zaključka u vezi s mjerama revitalizacije pogođenih poljoprivrednih gospodarstava i ublažavanja ekonomskih posljedica afričke svinjske kuge.

Foto: Vlada

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.