fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX - ilustracija

SVE JE OTIŠLO U DIM: U Našicama spaljeno preko dvije tone droge, uništavanju opojnih sredstava prisustvovao i ministar Božinović

Autor: Dnevno.hr

U Našicama je spaljeno preko dvije tone droge, a radi se o 18. takvom spaljivanju u Hrvatskoj, javlja HRT. U Našicama je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Po vrstama droge su to heroin 10 kilograma, kokain oko 86 kilograma, marihuana i hašiš 1836 kilograma, MDMA i derivati oko 3.25 kilograma i 1256 tableta, amfetamini 33 kilograma”, rekla je Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Dolazak nadležnog

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije COVID-a 19 te da se jedino sveobuhvatnim pristupom te suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.


Ovo tržište je teško zaustaviti jer se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala, koje takvim aktivnostima nastoje zaraditi veliki novac, koji nagriza temelje društva, ali hrvatska policija i carina rade ozbiljan posao na razbijanju tih skupina, ocijenio je Božinović.

Stoga su EU i EUROPOL nakon nekoliko godina vratili borbu protiv droga, kao jedan od svojih prioriteta, jer su zbivanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.
Ističe da je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv “balkanskog kartela”, koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović smatra da Hrvatska “još uvijek nema otvorenu narko scenu”, iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.

Vrijednost oko 100 milijuna kuna

Najavio je izradu nove strategije borbe protiv ilegalnog trgovanja drogama, koja će morati biti spremna za modifikacije, jer se tržište droga prilično brzo mijenja, a samo su prošle godine u EU otkrivene 52 nove vrste droga, prije svega sintetskog karaktera. Institucije su s timu vezi itekako budne, a trendovi nam govore kako nema mjesta za opuštanje, poručio je ministar.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković izvijestio je kako je u posljednjih 12 godina u pogonima “Nexea” uništeno više od 30 tona droga, da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća. Rekao je da je spaljena droga vrijedna više od 100 milijuna kuna.

Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubojstava, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija, upozorio je Petković.
Istaknuo je kako se u Hrvatskoj bilježi rast konzumiranja marihuane, kokaina i različitih stimulansa, a da bi nova nacionalna strategija, čije se prihvaćanje u Hrvatskom saboru očekuje do kraja godine, trebala objediniti sve ovisnosti, droge, duhan, alkohol, ali i ovisnička ponašanja poput klađenja i kockanja

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.