Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

SVE IH JE NASAMARIO! Sud BiH objasnio kako im je srpski ratni zločinac pobjegao, taman nakon izricanja presude za ratni zločin

Autor: L.B.

Nakon što je srpski ratni zločinac Miodrag Mitrašinović nestao iz Univerzitetske bolnice u Foči u utorak, iz Suda Bosne i Hercegovine su za N1 detaljno obrazložili kako se to dogodilo.

Naime, iz Suda BiH kažu da je prije izricanja prvostupanjske presude za zločine u Štrpcima za koje je Mitrašinović jedan od optuženih dobivena informacija da je on hospitaliziran zbog operativnog zahvata.

“Navedenu informaciju je potvrdio i branitelj optuženog Mitrašinovića, advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči gdje mu je tijekom dana izvršena operacija, te da nije u pokretnom stanju i nije mu poznato koliko će biti zadržan u bolnici.


Kazna zatvora od po 13 godina

Nakon što je dana 21.10.2022. godine Sud izrekao prvostupanjsku presudu kojom su optuženi Obrad Poluga, Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Mitrašinović Miodrag proglašeni krivima za počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po 13 godina, Sud je Miodragu Mitrašinovića i drugim optuženima, odredio mjeru pritvora”, naveli su iz Suda BiH.

Također, navode da je Sud potom izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima koji je poznat kao državni zatvor da osigura provođenje mjere pritvora prema Mitrašinoviću u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje se isti, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju, te da po završenom liječenju istog sprovedu u ZIKS Vojkovići radi nastavka izdržavanja mjere pritvora, objasnili su iz Suda BiH i dodali:

“Nakon toga, Uprava ZIKS-a Vojkovići je obavijestila Sud da se optuženi Mitrašinović ne nalazi u Univerzitetskoj bolnici u Foči, obzirom da je, kako im je to potvrdilo Odjeljenje kirurgije, isti taj dan otpušten s daljeg liječenja. Odmah po primitku ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji Suda BiH, da optuženog Mitrašinovića odmah liše slobode na adresi prebivališta u Bosni i Hercegovini i sprovedu u odgovarajući KPZ”, naveli su iz Suda BiH.

Naredba za raspisivanjem tjeralice

Osim toga, Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji BiH da se optuženi Mitrašinović, ukoliko pokuša preći državnu granicu, zadrži do dolaska službenika Sudske policije Suda BiH, te da o tome bez odlaganja obavijeste Sud. O svemu navedenom Sud je obavijestio i postupajućeg tužitelja. Sudska policija Suda BiH je obavijestila Sud da dolaskom na adresu prebivališta ovog optuženog, istog nisu zatekli na adresi, naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH dodaju da je izdana naredba za raspisivanje međunarodne tjeralice za Mitrašinovićem.

Također, Sud je od uprave Univerzitetske bolnice u Foči zatražio dostavljanje službenih podataka o tome kada je optuženi Mitrašinović zaprimljen u tu ustanovu na liječenje, po kojem osnovu je hospitaliziran, odnosno je li bio podvrgnut operativnom zahvatu, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja s liječenja (vrijeme otpusta, te je li se radilo o otpustu po preporuci liječnika ili o svojevoljnoj odluci pacijenta), a koji odgovor Sud do ovog trenutka nije zaprimio, kazali su na kraju za N1.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.