Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Svađa u Saboru oko vruće teme koja hrani Hrvatsku: ‘Nakaradno, vraćate nas u socijalizam’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

U Saboru se raspravlja o prijedlogu novog Zakona o turizmu, kojim se predviđaju veća odgovornost i obveze turističkih zajednica i lokalnih vlasti.

Zakon naglašava i važnost primjene održivih načela u budućem upravljanju turizmom te ravnomjernog razvoja turističke ponude u cijeloj zemlji, posebice na kontinentu, kao i cjelogodišnjeg turizma.


S obzirom na to da turizam hrani Hrvatsku, ne iznenađuje da su se na početku sjednice zaredali zahtjevi za stankama, a pale su i prve svađe.

Miletić: Ovo je povratak u socijalizam

Prvi je stanku tražio Mostov zastupnik Marin Miletić koji je zaista oštro napao prijedlog novog zakona.

“Želimo iznijeti stav da je ovo nakaradno, ovo je povratak u socijalizam. Nigdje na svijetu nema zakona o turizmu, ne postoji uređena demokratska država koja ima takav zakon, a Hrvatska ga uvodi. Je li riječ možda o novim uhljebljivanjima prije izbora? To je defektan zakon koji ne ide u pravcu održivog turizma. Unaprjeđenje se odvija jedino ako država nešto odredi, projekte od posebnog značaja mogu nositi samo javni sektor, lokalna samouprava. Pa gdje su vam poduzetnici? Bit ću plastičan, evo, primjerice, ja imam tri milijuna eura, želim uložiti u selo i onda mi dođe država i kaže ‘ne ti si privatnik, mi imamo svoju šapu koju stavljamo na ovaj zakon i kontroliramo sve’. Nama je važno zaštiti obiteljski smještaj, ovaj zakon će napraviti nered u turizmu”, rekao je zastupnik i izazvao reakciju, a koga drugoga nego Hrvoja Zekanovića.

“Miletić obmanjuje, zakon nije niti pročitao. Misli da se red može uvesti vikanjem. Ne, može se uvesti u Saboru. Jedini koji će nas vratiti u socijalizam je Most. Onda bi imali defektnu državu i pravi socijalizam”, poručio je i dobio opomenu.

Foto: Saborska tv

Posvađali se Franković i Petrov

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, pitao je Miletića koliko je točno radio u turizmu.

“Da, jedinice lokalne samouprave moraju imati alat za ograničiti određenu vrstu djelatnosti ako želimo biti održivi”. Andro Krstulović Opara tvrdi kako nije točno da niti jedna zemlja nema takav zakon, a HDZ-ov Marko Pavić je rekao da Most muči što je ovo jedan uspješan zakon te da ih muče i uspjesi Vlade Andreja Plenkovića.

“Ne da nas muči, nego želimo da turizam raste, a ovime će padati. Ako je zakon o turizmu jedini koji će ga sačuvati, skačete sami sebi u usta. Frankoviću, koliko ste dana vi proveli u turizmu?”, krenuo je u napad Petrov.
“Nisam pobjegao iz svog grada radi bolje sinekure, šest i pol godina sam gradonačelnik Dubrovnika, bio sam osam godina direktor ACI Marine, 10 godina u General Turistu sam radiom itekako imam što reći o turizmu, kao i što vama imam što reći što znali biti odgovoran gradonačelnik”, odgovara mu Franković.

Petrov mu je na to rekao da ga je u ACI Marinu smjestio SDP, a tu je sad u HDZ-u.

“Preuzimao sam dužnosti u Vladi i kao predsjednik Sabora, to je ipak veća odgovornost od gradonačelnika”, prepucavao se Petrov s Frankovićem.

Drastično poskupljuje Hrvatima omiljena zimska destinacija: Evo zašto su naglo podigli cijene
‘Ovo je najveći trash ovog zakona’

Siniša Hajdaš Dončić također se obrušio na prijedlog zakona o turizmu.

“Temeljno pitanje zakona je odgovor želimo li imati moderne turističke destinacije gdje razvoj ovisi o lokalnoj zajednici koja je upletena u sve segmente ili ćemo ovo gledati kao lobistički skup od kojeg će korist imati privatne konzalting agencije nakon pojmova koji su 20 godina kasnije uključeni u turizam, šest pravilnika koje ministrica mora napisati. Odgovor će biti da će idućih pet do šest godina privatne tvrtke koje se bave turizmom pisati strategije i da uopće nismo definirali što je turistička destinacija Najveći trash ovog zakona je čl 35. ‘radit ćemo na okolišnom razvoju turizma s ciljem negativnog utjecaja na klimu i okoliš, da bi stavak tri rekao da ćemo otvarati nove aviolinije”.

Dario Hrebak, inače član vladajuće većine, očekivano hvali zakon.

“Turizam kao grana čini 20 posto ukupnih prihoda Hrvatske, nadam se da ćemo raspravljati na stručnoj razini, turizam je nama važan i s brojkama ne možemo još puno više postići. Ovaj zakon je važan jer se ide u smjeru razvoja kontinentalnog turizma, velika ovlast se prebacuje na gradove i općine, sve to se događa sada, imamo zakon koji može riješiti brojne probleme i događa se u trenutku kada imamo najveće investicije u javnu turističku infrastrukturu”.

Davor Dretar (Domovinsko pokret) s tim se baš ne slaže.

“Ovdje ima nelogičnosti, primjećujemo stavljanje turizma pod političku kontrolu, pod Vijeće za upravljanje turizmom. Druga nelogičnost je ogroman teret koji se stavlja na turističke zajednice”.

Hrvatica ogorčena cijenom kestena: ‘Oni nisu normalni. Prošle godine su bili 15 kuna, a sad ovo’

Kekin vikala: Gurate apartmanizaciju, Čik pogodi tko će dobiti izbore

Ivana Kekin je vikala: “Vodite nas u daljnju apartmanizaciju i gentrifikaciju!”, na što joj je Gari Capelli poručio:

“Upravo suprotno, plan upravljanja će lokalnoj samoupravi dopustiti da spriječi bujanje apartmanizacije ako to lokalna sredina želi”.

“Što to znači u praksi? Ako jedna općina donese da se ne može, a druga ne donese, u prvoj će jedan moći zaraditi 300 eura po apartmanu dnevno, a u drugoj neće. Čik pogodi tko će dobiti izbore i kako će se odvijati daljnja apartmanizacija!”, rekla je žustro Kekin.

Foto: Saborska TV

Peović: Osigurat ćete samo novo ziđanje

Katarina Peović nije bila nimalo blaža.

“Niti jedna zemlja ne temelji svoj rast na turizmu. U Zakonu se jasno govori da će on osigurati novo ziđanje. Najgore je da ćete za daljnje ziđanje osloboditi poduzetnike poreza na dodanu vrijednost na 10 godina”, rekla je.

“Dobivate opomenu, a mi idemo ziđat dalje”, odgovorio joj je Gordan Jandroković i poslao zastupnike na stanku nakon koje ministrica turizma Nikolina Brnjac predstavlja prijedlog novog Zakona o turizmu.

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.