Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

SUZANA HITREC ZA DNEVNO: Objasnila zašto online nastava nije dobra opcija! Znamo i što će biti s kronično bolesnim profesorima

Autor: Valneo Kosić

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Predstavljene upute za Dnevno je komentirala predsjednica udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Suzana Hitrec koja je zadovoljna donesenim mjerama, a otkrila nam je i zašto online nastava nije najpovoljnije rješenje.

Predsjednica udruge ravnatelja i ravnateljica srednjih škola zadovoljna je donesenim uputama te smatra kako je dobro što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo školama da prema uputama prilagode model specifičnim uvjetima u kojima škola radi

Podržavam to da upute Ministarstva nisu univerzalne i da se za svaku školu može napraviti model koji odgovara specifičnim uvjetima u kojima škola radi. Mislim da je doista važno da se razredni odjeli drže kao grupa gdje god je to moguće.

Mislite li da bi online nastava bila bolja opcija?

Što se tiče online nastave, ukoliko bi epidemiolozi odlučili da je takva opcija bolja, onda bih se i ja s time složila. Ipak, prošla godina je pokazala da je velik broj učenika i roditelja bio nezadovoljan s online nastavom. Mnogo učenika bilo je u nejednakom položaju. Znamo da nemaju svi jednake tehničke mogućnosti, pristup internetu ili uređaje koji nisu svi jednake kvalitete što svakako utječe na kvalitetu online nastave.

U svakom slučaju, za učenike je bolje da su u školskim klupama zbog one socijalne dimenzije koju škola omogućava. Naravno, epidemiološke mjere koje su nam na raspolaganju treba poštivati, ali važno je da djeca dolaze u školu. Povratak u školske klupe koristit će i darovitim učenicima, a tu su i ranjive skupine poput djece s poteškoćama, romi i ostale grupacije koje su morale same obrađivati gradivo i provoditi online nastavu iako nisu imali tehničke mogućnosti za takvo što. Treba misliti i na prvašiće koji prošle godine nisu uopće doživjeli kako funkcionira i živi škola. Isto je i s prvim razredima srednje škole. Da se Vlada ponovno odlučila za online nastavu, ovaj put prvašići ne bi ni upoznali svoje učitelje i vršnjake u razrednom odjelu. To ključno za njihov razvoj, komunikaciju, suradnju, općenito kolegijalno ponašanje kojem ih želimo međuostalim naučiti tokom školovanja.

Što je s profesorima koji zbog kroničnih bolesti spadaju u rizične skupine?




Koliko sam ja shvatila liječnici će dati preporuke što će biti s profesorima koju boluju od kroničnih bolesti koje ih svrstavju u rizičnu skupinu. Nije ni meni još posve jasno kako će se taj proces odvijati. Hoće li oni moći u tom slučaju raditi na daljinu ono što je moguće u takvim okolnostima raditi još ostaje pitanje, a za nastavu uživo vjerojatno ćemo morati za njih tražiti  zamjenu. Koliko znam, to će se odnositi na iznimno kritične pojedince koji boluju od teških bolesti, ali to će svakako procijeniti liječnici. Trenutno ne znamo koliko je takvih pojedinaca.

Može li se dogoditi da se nekome u toj situaciji otkaže suradnja? 

Mislim da to nije moguće i da su radnička prava zaposlenika na prvom mjestu i da se svatko može preraspodijeliti na neke poslove na daljinu.




Univerzalnog rješenja nema

Treba reći da nema univerzalnog rješenja i dobro je da nije nametnuto neko univerzalno rješenje jer škole doista rade u vrlo različitim uvjetima i ono što je dobro za jednu, ne mora značiti da je dobro za drugu školu. Morat ćemo se prilagođavati sukladno razvijanju epidemije i zbog toga je dobro da je moguća primjena različitih modela. Mislim da ukoliko neke škole budu dijelile razredni odjel što po meni nije dobra pedagoška mjera, to bi se onda trebalo nastavnicima dodatno platiti jer je to u svakom slučaju dvostruki posao. Nije isto pripremati se za nastavu uživo i online nastavu čak i ako se radi o istoj nastavnoj jedinici.

Imate li informacije s terena, kako su zadovoljni ravnatelji i nastavnici?

U ovom trenutku svi se pokušavaju što bolje upoznati s novim uputama, a sutra Vlada organizira jedan Webinar na kojem će se ravnatelji moći postaviti bilo koje pitanje vezano uz provođenja epidemioloških mjera u nadolazećoj školskoj godini.

PROFESOR BRUNO BERGER: ‘U potpunosti podržavam odluku o početku nastave 7. rujna’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.