fbpx
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SUTRA NOVI SUDAR ‘TITANA’? Milanović i Banožić izveli nevjerojatan manevar, koga će poslušati vojska?

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak, 22. studenoga 2021. sudjelovat će na svečanom ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo u vojarni „132. brigade HV“ u Našicama, stoji u najavi poslanoj medijima.

U posebnoj napomeni u pozivu stoji kako prisustvo medija nije predviđeno, već će o svemu biti poslano priopćenje s fotografijama.

Istovremeno, u Našicama će biti i ministar obrane Mario Banožić čije ministarstvo ‘priča drugačiju priču’. Oni medije, piše u pozivu, tamo žele.


“Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje svečanog ispraćaja da dođu u ponedjeljak 22. studenog u vojarnu 132. brigade Hrvatske vojske”, Kralja Tomislava 118 u Našicama”.

Koga će poslušati vojska?

Kako piše Jutarnji list, za očekivati je da će sutra vojna policija na ulazu u vojarnu od svojih nadređenih imati zapovijed da novinare ne pušta u vojarnu. No, problem bi se mogao dogoditi ako nadležni iz MORH-a budi inzistirali da novinari uđu u vojarnu jer su ih oni pozvali.

To bi moglo staviti vojsku u dilemu koga poslušati – Ministarstvo obrane ili Ured predsjednika. U MORH-u neslužbeno objašnjavaju kako je Ministarstvo obrane u vojarnama domaćin i oni su ti koji pozivaju goste. Pri tome se pozivaju na Zakon o obrani koji kaže da se “vojnim lokacijama i građevinama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane”.

Iz Ureda predsjednika pojašnjavaju da je “Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlučio tako imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima. Najavljeni događaj organiziran je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.